Uzun yıllardır kütüphanede bana bakan, hep okumak istediğim ancak bir nedenle sıra gelmeyen kitaplardan birisiydi Koku. Patrick Süskind adlı Alman yazarın dünyaca ünlü romanını Tevfik Turan'ın çevirisinden okudum. Eserin, Can Yayınları'nın 1993 yılında çıkan 6. baskısıydı.
Yazar Alman, ancak roman Fransa'da geçiyor. Jean-Baptiste Grenouille adlı kahramanın 1700'lerin ortalarında Paris'te başlayıp Fransa'nın güneyinde süren ve sonu gene Paris'te biten sıradışı hayatını anlatıyor. Romanı okuma keyfinizi yok etmemek adına ipuçları vermemeye çalışarak hazırladım bu yazıyı. Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz.
1700'lerin ortaları Avrupa ve dünyanın tarihine damga vuracak bir takım gelişmelerin yaşandığı seneler. Fransa'da yaşanacak devrime yol açtığı da düşünülen savaşlar, açlık, sefalet romanın arka planını oluşturuyor. Son derece ayrıntılı betimlemeler var romanda. Sanki Süskind 1985 yılında yazmamış romanı, 1800'lerde Paris'te yaşayan biri kaleme almış gibi hissettiriyor.
Koku, Almanca'daki adıyla das Parfum, aslında bir serüven romanı. Son derece ilgi çekici bir konusu, akıcı bir dili ve sürükleyici bir kurgusu var. Sonuna doğru yaklaştıkça elinizden bırakamayacağınıza eminim. Ortalarında bir yerlerde romanın temposu biraz düşüyor, bu sayfalarda sabırlı olmanızı öneriyorum.
Romanı okuma keyfinizi bölmeyecektir bu yazdıklarım umarım. Koku, sandığımızdan da önemli canlıların hayatında. Evimizi paylaştığımız, iki gözü de hiç görmeyen kedimizin hayatı sadece koku ve seslerle algılamasını izledikçe önemini daha iyi anladım.
Koku'nun ardından Süskind'in diğer romanlarını da merak ettim. Romanların fiyatlarını görünce İstanbul'un kütüphanelerinin değerini daha iyi anladım. Belediyelere teşekkürler.
Son olarak romandan uyarlanan Koku: Bir Katilin Hikâyesi adlı bir filmi Netflix platformunda bulabileceğinizi ekleyeyim. Merak edenler için filmi izlemedim, izlemeyi de düşünmüyorum. Romanı okurken kafamda canlandırdığım hikâyeyi bozmak istemiyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.