Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
IBC 2022 hatırası |
2019 yılında katıl(a)madığım IBC'nin öncesinde yayınladığım Pre IBC yazılarındaki konulara baktım, bu ikinci yazıyı hazırlamadan önce. İşin doğrusu 2019'da 3 yazıda paylaştıklarıma bakınca, bu senenin ilk yazısında, 2019'un üç yazısında anlattıklarımın fazlasına yer verdiğimi gördüm.
Bu uzun, ancak bence gerekli girişin ardından, önemli bir bilgi ile başlayayım bu yazıya. 2023 IBC'sinde ücretli konferans oturumları 15 ve 16 Eylül'de. 17 ve 18 Eylül'deki oturumlar ise ücretsiz olacak. Programa dikkatli bakarsanız 15 ve 16 Eylül'deki kimi oturumların da ücretsiz izlenebileceğini fark edeceksiniz. Ayrıca fuar alanına yayılmış farklı bölümlerde özel sunumları takip edebilirsiniz. Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) desteklediği TECH ZONE adlı bir program çerçevesinde 5 ayrı sunum olacak. Hall 8'de görebileceğiniz bu sunumlara kısaca değinmek istiyorum:
- Japonya kamu yayıncısı NHK'in yapay zeka destekli video özetleme uygulaması, arşiv sistemlerinin içerik çözümleme sorununa derman olabilecek gibi görünüyor. NHK'in araştırma geliştirme bölümünün web sayfasında, çalışmayla ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.
- Kore'nin kamu yayıncı KBS'nin geliştirdiği VVertigo sistem ile 8K geniş açı çekilen videolardan, yapay zeka desteği ile HD video parçaları üretiyor. Böylelikle bir tartışma programında her konuşmacı için ayrı kamera yerleştirmek yerine geniş açı 8K tek kamera ile kaydedilen görüntüden parçalar çıkartılıyor. Daha ayrıntılı bilgileri ve çözüm seçeneklerini VVertigo'nun web sayfasında inceleyebilirsiniz.
- ORTER ise Finlandiya kamu yayıncısı Yle'nin sahne tasarımlarını görselleştirmek ve sanat yönetmenlerine yardımcı olabilmek adına geliştirdiği Unreal tabanlı bir sistem. Bu arada ORTER'i geliştiren Petri Karlsson, 2022 yılında EBU'dan Yılın Genç Teknoloji Yeteneği ödülünü aldığını hatırlatayım.
- Almanya kamu yayıncısı ARD'nin bir parçası olan SWR'nin yeşil yayıncılığı destekleyen çalışmaları, benim sektörde ilk kez rastladığım bir duyarlılığı gösteriyor. Üretim süreçlerindeki karbon ayak izi hesaplarıyla çevre dostu bir yayıncılığın geliştirilmesi ve desteklenmesi giderek daha fazla önem kazanacağa benziyor.
- Ekran teknolojilerinin en önemli firmalarından NVDIA'nın Generative AI (? Üretken Yapay Zeka) çözümü de EBU standında görülebilir. NVDIA sıradışı ürünler piyasaya sürüyor. Elbette bu ürünlerin arkasında önemli ar-ge çalışmaları bulunuyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.