Sözü fazla uzatmadan, iki haftada bir planladığım medya yazılarında işleyeceklerimi sıralayayım:
- İçerik üretimi
- İçerik dağıtımı
- İçerik tüketimi
Yazılı basın dışında kalan tüm görsel ve işitsel içerikleri kapsayacak genişlikte bir dizi hazırlamaya çalışacağım. Buna radyo, televizyon, reklâm, film, dizi, animasyon, platformlar, internet üzerinden tüketilen içerikler, Instagram - TikTok gibi uygulamalar dahil. Yukarıdaki üç kaba başlığı, virgül ile ayrılan her bir kelime için yeniden oluşturduğunuzda ne kadar kapsamlı bir işe soyunduğumu görebilirsiniz. Radyo içerik üretimi, radyo içerik dağıtımı, radyo içerik tüketimi; platformlar için içerik üretimi, platformların içerik dağıtımı ve platformların içerik tüketimi...
Ben olsam, ilk sorum bu kadar farklı alanların hepsini biliyor musun ki onlara dair bilgiler aktarmaya kalkışıyorsun olurdu. 25 sene Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda mühendis ve başmühendis olarak çalışmamın ardından hâli hazırda bir vakıf üniversitesinde sürdürülmekte olan bir medya merkezi projesinde görev almaktayım. ODTÜ Elektrik - Elektronik Mühendisliği'nde lisans ve yüksek lisans yaptım. İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor, İspanyolca öğreniyorum. Medya sektöründeki gelişmeleri anlattığım ve son zamanlarda biraz ilgisiz bıraktığım TVTechTR.net adresli blogum sayesinde her sene, pandeminin olmadığı her sene demek daha doğru aslında, Amsterdam'da düzenlenen fuara basın akreditasyonu ile üç kez katıldım. Bu sene düzenlenecek olan fuar ve konferans için de akredite edildim. Yani uzun lafın kısası, anlatmaya çalışacağım konuların neredeyse tümünü iyi biliyorum. Neredeyse dedim çünkü uygulamalar başlığı ile anlatmaya çalışacağım TikTok, YouTube, Instagram, Picnic ve adını bile duymadığım başka App dünyasına uzağım. Yaşım gereği sanırım, bana fazlasıyla vakit hırsızı geliyor, ki haftası geldiğinde o konuyla ilgili tespitlerimi de aktaracağım.
Yöntem olarak nasıl bir yol izleyeceğimi de açıklayayım: Öncelikle konuları açıklarken, okuyucularımın sektör dışından, medyaya merak duyan ancak bilgi sahibi olmayan kişiler olduğunu varsayacağım. Bu sayede konuya ilgili ancak az bilgili kişilere işin arkasındaki teknolojiyi ve ekonomik boyutu açıklamayı umuyorum. Derdim sadece Ultra HD, DAB+, DVB-T2, HEVC gibi kısaltmalar ile teknolojiyi anlatıyormuş gibi yapmak değil. Ultra HD neden geliştirildi? HD bize yetmiyor muydu? HEVC ile neler kazanıldı? FM radyoda yeterli ses kalitesi yok mu ki Avrupa DAB ve sonrasında DAB+'a geçti? ve benzeri soruların yanıtlarına odaklanarak, teknolojinin ardındaki motivasyona dair tespitler yapabilmeyi umuyorum. Sadece teknoloji ile sınırlı kalmayıp, becerebildiğim ölçüde iş akışını, kim ne yapar, neden yapar, o kişi hangi eğitimlerden geçmiştir, işin ekonomik modeli nasıl çalışıyor gibi soruları da tartışmak.
Tüm bunları yaparken bulabildiğim ölçüde açık kaynaklardan yararlanacağım ve ileri okuma önerileriyle makalelere, sunumlara atıflarda bulunacağım. Her birisinin bağlantısı hem yazı içinde gömülü olarak bulunacak hem de yazının sonunda açık olarak yayınlanacak.
Tüm dizi boyunca yapacağım tüm hatalar için şimdiden af diliyorum. Gördüğünüz hataları ve sizlerin katkılarını dilerseniz yorum dilerseniz eposta yoluyla bana bildirmenizi rica ediyorum.
İnsanız, can taşıyoruz. Yarın da hayatta olacak mıyız bile belli değilken geleceğe dair taahhütte bulunmak bana pek anlamı gelmiyor. Ancak, inşallah diyerek, aşağıdaki takvimi bugünden paylaşıyorum:
15 Temmuz Radyo
29 Temmuz Televizyon
12 Ağustos Reklâm
26 Ağustos Film
9 Eylül Dizi
23 Eylül Animasyon
7 Ekim Platformlar
21 Ekim App'ler (facebook, instagram, tiktok, picnic ve diğerleri)
4 Kasım genel değerlendirme...
15 Temmuz Cumartesi günü radyo başlıklı yazıda görüşmek dileğiyle...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.