Dile kolay tam yirmi beş sene medya dünyasında çalıştım. 31 Mart 2023'te emekli olsam da 3 Nisan 2023'ten itibaren gene medya dünyasında çalışmaya başladım. Kısacası çalışma hayatım bu dünyanın içinde, merkezinde geçti.
Seneler öncesinden başlayarak, zaman zaman yazıyorum, klâsik TV bitecek diye. Konu ile ilgili ilk yazım 10 sene önce... Daha OTT nedir bilinmezken IPTV bitiyor diye yazan da bu bloğun mütevazı yazarı.
Önceki yazılarımda belirtmiştim, insanlar artık doğrudan içeriği takip ediyor diye. Kimse ana akım TV kanalını izlemiyor aslında. İzlediği, o kanaldaki bir program. Onu da eskisi gibi yayınlandığı an değil, belki aylar belki yıllar sonra izliyor. Peki böylesi bir dünyada tek işlevi farklı içerikleri farklı kaynaklardan derleyip 24 saatlik bir akış içine yerleştirerek bunu farklı platformlarda 7x24 yayınlamaya dönmüş klâsik TV kanallarına ihtiyaç sürüyor mu? Başka bir deyişle bu kanalları sürdürmek için ekonomik iş modeli varlığını sürdürüyor mu?
Bana kalırsa sorunun yanıtı net, hayır!
Elbette hemen ikinci soru geliyor ardından. Madem ekonomik olarak sürdürülebilir bir iş modeli yok, o zaman neden bu kadar çok kanal var hâlâ?
Yanıtı gene kolay...
Herşey para için yapılmıyor ülkemizde. TV kanalı sahibi olmanın doğrudan maddi kazancı olmasa hatta doğrudan zarara yol açsa bile sürdürülmesinin ardında dolaylı kazançlar var. Futbol kulübü başkanlığı gibi de düşünebilirsiniz bu durumu. Kulüp başkanlığı da maddi bir kazanç getirmiyor başkanlara ancak, özellikle büyük takımların, başkanlığı için sıraya girmeye devam ediyor insanlar.
Peki tüm bu gerçeklere karşın klâsik TV neden bitecek?
Çünkü artık dolaylı faydası da azalıyor / azalacak. Kulüp başkanlığı analojisinden devam edersek, klasik TV sahipliği giderek futbolun hiç ilgi çekmediği bir ülkede futbol kulübü başkanlığına benziyor. İnsanların hayatındaki payı azalınca orada bulunmanın anlamı da kalmıyor. Ama, şimdi, bak anlatayım diye başlamadan siz ben ekleyeyim. Klâsik TV'nin hayatınızdan çekilmesi, muhtemelen benim iş hayatında görebileceğim bir şey değil. Yani daha en az 10 senesi var klâsik TV kanallarının. Ancak gidişat belli, su akıyor.
Rüzgâr eserken kimi rüzgar tribünü yaparken kimi duvar örer...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.