Bu yazı da nereden çıktı demeyin. Blogumun düzenli okuyucularının, ki benim dışımda ikinci bir kişi var mı ondan bile şüpheliyim, hatırlayacağı gibi Over The Top TeleVision (OTTTV) yayınlarının, 6112 sayılı yasa gereğince RTÜK denetimine tabi olduğunu, ancak bu özel yayınların denetiminin nasıl yapılmasına dair bir yönetmeliğe ihtiyaç duyulduğunu bundan 10 sene önce yazmıştım. Bu yazımdan iki sene sonra, 2015 yılında bir kez daha konuyu ele alıp bu yazımı yayınlamıştım. OTTTV'lere dair düzenleme ile ilgili eminim başka yazanlar da olmuştur. Denk gelmemiş olmam ise elbette benim eksikliğim.
2018 yılına, yani benim OTTTV için düzenleme gerekir diye yazmamın üzerinden 5 sene kadar geçmişken, yönetmelik taslağı kamuoyunun bilgi ve görüşlerini almak amacıyla yayınlandı. 2018 Ekim ayında değerlendirmiştim.
Yayıncılıkta en büyük hazine içeriktir. Hatta sloganlaşan ifadesi CONTENT IS THE KING'dir. Türkçesi ile içerik kraldır. Dekor, teknik olanaklar, görsel efektler... hepsi içeriğin ardından gelir. İnternette izlenilen videolara, takip edilen kanallara baktığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Aslında, zaten biliyorsunuz, muhtemelen ben de iyi.
Konuyu dağıttım ama toparlayacağım söz. İşte bu çok kıymetli içeriğin üretenleri gerek ana akım medyada yer bulamadıklarından gerekse ana akım medyanın RTÜK denetimlerinden uzak durabilmek adına youtube üzerinden kanallarla yayınlar yapıyor.
Başlıktaki soruya gelirsek, 1 Ağustos 2019 tarih ve 30849 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Yönetmeliğini incelediğimde, 2018'deki taslağa dair görüşümde de belirttiğim gibi, bence böyle bir yetkisi var. Pratikte bu yetkinin kullanımı mümkün mü sorusu ayrı bir yazının konusu elbette.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.