Bu yazı ile hem bir dizinin hem de bir etiketin sonuna geliyoruz. 2004 senesinden bu yana devam eden Türkçe dilinde fazla blog yoktur sanırım. Bugüne kadar 368 adet "teknik" etiketli yazı yayınlamışım. Okumakta olduğunu 369. ve şimdilik son teknik yazı.
Belki ileride yeniden teknik yazılar yayınlarım. Bakalım, zaman ne gösterecek.
Bu uzun ama gerekli girişin ardından gelelim sanal gerçeklik konusunun son ve en can alıcı parçasına: yazılım ve donanımı ile "motor"a. Aslında motor denilse de bahsedilen güçlü donanıma ve bir takım özel kartlara sahip bir bilgisayar ve bu bilgisayar üzerinde çalışan yazılım.
Arama motoruna "virtual reality engine" yazdığınızda karşınıza çıkan sonuçlar oyun dünyasından oluyor. İşin doğrusu uzun seneler boyunca yayıncılık dünyası ile oyun dünyası arasında bir kopukluk vardı. Yayıncılık dünyası kendisine özel donanımlara sahip sistemler kullanırdı. Bu kopukluğu aşan ilk firma sanırım Zero Density oldu. Unreal Engine adlı bir oyun motorunun yayıncılık uygulamalarında da kullanılabileceğini gösterdiler.
Peki bu oyun motoru ne iş yapar, bu yazılımı kullanmak için nasıl bir donanıma ihtiyaç var? Donanımdan başlayalım, iki kartın olmazsa olmaz olduğunu belirteyim. Bunların ilki video sinyalini bilgisayara aktaracak ve işlemden geçen sinyali yeniden video sistemine iletecek SDI Video Input Output kartı. SDI: serial data interface. İkinci kart ise güçlü bir grafik işlemcisine sahip grafik kartı. Her iki kart için de farklı markalar, farklı fiyatlar var. Kullanılacak motorun önerdiği donanımlardan edinmek şart. Bu iki kartın dışında güçlü bir işlemci, hızlı ve büyük bir RAM ve yedekli güç kaynağı ile donanımı tamamlayabilirsiniz.
Unreal dışında Unity, 3D Max, VizRT gibi motor seçenekleri de var. VizRT'yi başka bir yazıda genişçe anlatmak gerekir belki ama dediğim gibi, okumakta olduğunuz yazı, teknik etiketli son yazı.
Fark ettiyseniz donanım gereksinimlerinden bahsettim ama yazılım kısmını es geçtim. Sebebi basit aslında. Yazılım, yani motor, oyunlarda kullanılan motor ile aynı özelliklere sahip. Hâliyle televizyon ekranlarında kullanılan grafikler ile oyunlarda kullanılan grafikler de aynı. Yayıncıların işini hem kolaylaştıran hem zorlaştıran bir durum bu. Kolaylaştıran yönü, geniş bir kütüphane ve önceden tasarlanmış tonlarca nesne bulunabiliniyor. Zor olan yanı ise yetişmiş insan gücünü tatmin edecek ücretin ödenmesi. Benim gibi bilgisayar oyunları dünyasına uzaksanız, bu dünyanın kazandığı paralardan da bihabersinizdir. Kâlifiye Unreal tasarımcısının aldığı ücreti duysanız, hemen Unreal kursuna kayıt yaptırırsınız. Peki sen neden kaydolmadın diye sormayın, 50+'a göre işler değil bunlar.
Dizi biterken sizleri 3 dakikalık bir video ile başbaşa bırakıyorum....
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.