Pek kıymetli okurum. Seneler sonra görüştüğüm arkadaşımın, bloga pek sık yazmıyorsun artık, sözünün de verdiği coşkuyla, teşekkürler Belgin, yazıları sıklaştırmaya başlıyorum. Okuduğum kitapların notlarını zaten ekliyordum, gecikmeli de olsa. Ancak teknik etiketli yazıları uzunca bir süredir ihmal etmiştim. Öncelikle bir nerede kalmıştık yazısı:
Blogun takipçileri ve benim de üyesi olduğum e-posta gruplarındaki dostlar hatırlayacaktır seneler seneler boyunca sayısal karasal televizyon, sayısal radyo diye yazıp durdum. Bugün için ülkemizde frekans tahsis ihaleleri yapılmış ve kullanıma sunulmuş sayısal radyo ve televizyon şebekesi yok. Deneme amaçlı olarak başlatılan ve hâlâ deneme amaçlı diye sürdürülen sayısal radyo yayınları kimi şehirlerde mevcut. Avrupa'da FM yayınlarını sonlandırma kararı alan ülkeler oldu. FM yayınlarını sonlandırmasa bile neredeyse tüm Avrupa'da nüfusun büyük bölümünün erişebildiği sayısal radyo şebekesi kuruldu. Avrupa'da FM şebekesinde yayın frekanslarının düzenlemesinin yapıldığını ve iyi işleyen (cızırtısız dinlenebilen) kaliteli bir FM yayının olduğunu da ekleyeyim.
Sayısal karasal TV konusunda da pek farklı değil durumumuz. Gene deneme amaçlı süren bir takım yayınlar var. Ancak bitirilmiş herhangi bir frekans tahsis ihalesi ve kurulmuş bir yayın şebekesi yok. 6112 sayılı yasanın ilk halinde var olan, ulusal yayın lisansına sahip yayıncıların en fazla %10 hisse ile ortak olacakları, ancak işle(tile)meyen Verici Tesis ve İşletim Şirketi (ANTEN A.Ş.) yerine PTT'nin sahip olduğu Kule A.Ş. kuruldu. Çamlıca Tepesi'ndeki anten kirliliği kaldırıldı. Kimine göre şık kimine göre şık olmayan Çamlıca Verici Kulesi hizmete sunuldu. Bu süreçte ilginç bir şey de oldu aslında. Pek konuşan, yazan olmadı ama ben yazmış olayım, geç olsa bile. Hatırlarsınız o tarihlerde, yani kule hizmete sunulurken, gazetelerde haberler yapıldı, tek kuleden 100 radyo yayını yapılacak diye. Hatta Sayın Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları da yayınlandı. Doğrudur Avrupa'da ve bence dünyada da tek noktadan 100 radyo yayını yapılan başka bir kule yoktur. Çünkü 88 ile 108 MHz aralığındaki 20 MHz'lik bantta 100 istasyon sığdırmak, ancak tatmin edici bir kalitede yayından vazgeçilmesi ile sağlanabilir. 50 - 52 adet kaliteli FM yayını yerine daha düşük kalitede, ara ara birbirinin içine giren, cızırtılı bir radyo yayını alabilirsiniz 100 adet radyo yayını yaptığınızda. Ki bugün İstanbul'da hepimizin dinlediği, dinlemeye çalıştığı, budur. Keşke FM frekansları için tahsis ihalesi süreci başlayıp tamamlanabilmiş olsaydı da tek kuleden 100 radyo yayını yapmak zorunda kalmasaydık.
Sayısal karasal radyo ve televizyon yayıncılığı süreçlerine ilişkin idari yönde hiçbir şey olmadı ben yazmaya ara verdiğimden bu yana. İşin ilginç yanı bu durgunluğa kimsenin (siyasi partiler, meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütleri) ses çıkartmaması. Ortada tamamlanmamış ihale süreçleri var. 6112 sayılı yasa yayınlanalı seneler oluyor. Tüm dünyada frekans tahsisleri yapılmış ve yurttaşlarına kaliteli ve ücretsiz hizmetler sunulurken bizde hem hiç bir şey yapılmıyor hem de hiçkimse bu absürd duruma ses çıkartmıyor. Kendimi övmek gibi olsun istemiyorum ancak söylemeden duramayacağım, bu konu ile ilgili daha yoğun çalıştığım dönemde Elektrik Mühendisleri Odası'nda bir çok panel-konferans-çalıştay düzenlenmesine önayak olmuştum. Ben elimi çektim, sanki konuyu çalışan tek benmişim gibi, meslek odamız da durdu. Neyse, nerede kalmıştık yazısı biraz uzadı. Devamını başka bir yazıya bırakayım...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.