Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
kedi merakınız eksik olmasın |
5G ile ilgili herkes birşey söylüyor. Biraz körün fil tarifi gibi, herkes tuttuğu yere göre tarif yapıyor. Benim "tuttuğum yer" yayıncılık dünyası olunca, 5G'yi "broadcast" dünyasına etkileri açısından değerlendireceğim. Baştan söyleyeyim, yazacaklarımı okuyup daha önce ortaya konulmamış gerçekler bulabileceğinizi düşünüyorsanız vaktinizi boşa harcamayın. Yapmaya çalışacağım, internetteki bilgileri bir araya toplayıp, Türkçe olarak yazmaktan ibaret olacak.
5G'nin yayıncılık dünyasına etkilerini anlayabilmek için sektöre yön veren kuruluşların 5G ile ilgili yaptıklarına bakmak gerekiyor. EBU'nun da dahil olduğu 5G Media Action Group'un (5G MAG) oluşturulması önemli. 5G MAG'ın üyelerine baktığımızda kamu yayıncılarından uydu işletmecilerine telekom devlerinden cihaz üreticilerine araştırma kuruluşlarından endüstri birliklerine geniş bir yelpazenin olduğunu görebiliriz. 5G'nin etkilediği tüm paydaşların bir araya geldiğini söylemek de mümkün, kurucu üyelere bakınca. EBU'nun 5G ile ilgili görüşlerini ortaya koyan belgelere toplu halde erişmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
İngiliz kamu yayıncısı BBC'nin Ar-Ge projelerine baktığımızda da 5G'nin etkisini görebiliyoruz. 4G ile başlayan mobil şebekeler üzerinden yayın iletimi/dağıtımı 5G'nin getireceği imkânlar ile daha farklı bir boyuta taşınacak gibi görünüyor. BBC Ar-Ge'nin 5G projeleriyle ayrıntılara ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.
5G'nin yayıncılığa farklı etkileri olacak elbette. En çok tartışılanlardan birisi ise karasal yayın dağıtımında bir seçenek oluşturur mu sorusu. DVB-T/T2 yerine 5G yeter mi meselâ? Bu sorunun yanıtını verebilmek için, daha önceki yazılarımda da tartıştığım gibi, sadece teknik değil. Alman anten ve yayıncılık sistemleri üreticisi Kathrein'ın konu hakkındaki çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz. Gene Rohde-Schwarz'ın çalışmaları ise burada.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.