Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Yakın tarihi konu alan kitapları okumaya ara vermiştim. Okunacak çok kitap, okumaya ise az zaman olunca dönem dönem tür değişikliği yapmak zorunlu hale gelebiliyor. Hele Haruki Murakami gibi bir yazara denk gelince, bir eserini bitirirken bir başkasına başlama isteğine karşı koymak kolay olmuyor.
Bu kısa ancak gene de muhtemelen gereksiz paragraftan sonra Ayşe Hür'den okuduğum ikinci esere gelebiliriz. Öteki Tarih adlı çalışmasını 2016 senesinde okumuş ve buradan ulaşabileceğiniz notlarımı paylaşmıştım. Milli Mücadele'nin Öteki Tarihi başlıklı eser, aslında bir serinin parçası. Hür'ün, Osmanlı'nın Öteki Tarihi, Tanzimat'tan Cihan Harbi'ne Osmanlı'nın Öteki Tarihi adlı çalışmalarının bir sonraki halkasını oluşturuyor. Elbette, benim de yaptığım gibi, Milli Mücadele'nin Öteki Tarihi kitabını tek başına da okuyabilirsiniz. Sizlerin de fark ettiği üzere, tarih sırasına göre yazılmış çalışmalar söz konusu. Serinin devamı da var bu arada: Çok Partili Dönem'in Öteki Tarihi: Menderes ve Bayar'lı Yıllar kitabı ile 1938-1960 arasının "öteki tarih"ini yazmış Ayşe Hür.
Milli Mücadele dönemine dair konuları merak ediyorsanız ve ezberleyegeldiğimiz doğruları sorgulamaya hazırsanız, dizini ile birlikte 610 sayfalık bu eser tam size göre. Tarih sırasına göre dizilmiş konu başlıkları şeklinde anlatılıyor olaylar. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin üç liderinin İstanbul'u terkleri sonrası yaşadıkları oldukça ayrıntılı olarak işlenmiş. Ali Şükrü Bey cinayetinden İzmir yangınına Milli Mücadele'ye Rus yardımından Karakol Cemiyeti'ne okullarda pek anlatılmayan konular da var eserde.
Ayşe Hür, bölümler sonuna koyduğu özet kaynakçalar ile konular ile ilgili ek bilgi edinmek isteyenlere yol göstermiş. Ayrıca, yazdığı olaylara dair kendi görüşlerini ve yorumlarını da paylaşmış.
Yakın tarih konusunda okumam gerektiğini düşünerek satın aldığım kitaplara bakınca, daha uzunca bir süre, YakınTarih etiketli yazılar ekleyeceğim gibi görünüyor. Okudukça, okumam gereken daha çok kitap olduğunu öğreniyorum...
Son olarak Ayşe Hür imzalı Mondoros'tan Cumhuriyet'e Milli Mücadele'nin Öteki Tarihi Literatür Yayınları tarafından Mart 2018 tarihinde basılmış. Benim okuduğum, sevgili kızlarım adına imzalı, Mart 2019 tarihli ikinci baskısıydı. Ayşe Hür'e, imzalı kitabını hediye ettiği için ayrıca çok teşekkürler.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.