Bu yazıyı hazırladığım 2 Nisan 2025 günü itibariyle Trabzonspor A takımı, Süper Lig'de 27 maçta 9'ar galibiyet - mağlubiyet ve beraberlik ile 36 puan toplayarak 10. sırada yer alıyor. Trabzonspor U 19 takımı ise U 19 Elit A Ligi'nde 26 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 59 puan toplayarak, lider Galatasaray'ın iki puan gerisinde ikinci sırada. Bu arada Trabzonspor U 19 takımının üç maç eksiği olduğunu ekleyeyim. Bu eksik üç maçını da kazanırsa 7 puan farkla lider olması mümkün. UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale çıkan ve bu yolda İtalya'dan Juventus, Atalanta ve Inter'i eleyen takımımız, kupaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Trabzonspor Fatih Sultan Tekke yönetiminde U 19'daki gençleri A takıma dahil etme stratejisini uygularsa uzun süreli başarının gelmesi işten bile değil. Gençleri bir kez daha kutluyorum. Kupayı ülkemize getireceklerine yürekten inanıyorum.
Sonraki bölümde neler olduğunun merakı ile okumak, geriye kalan bölümlerin azaldığını bilip okumayı ertelemek arasında geçen bir kaç günün sonunda Murakami'nin romanını bitirdim. Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu, paralel olarak ilerleyen ve birbirinin ardı sıra gelen yirmişer bölümden oluşan iki uzun öykü. Öyküleri okurken, bir noktadan sonra ikisi arasındaki ilişkiyi anlıyorsunuz. Eğer kitap ile ilgili yazılanları kitaba başlamadan önce okursanız, bu ilişkiyi kitabı okumaya başlamadan da öğrenebilirsiniz.
Romanları okumadan önce romanlar ile ilgili yazılanları okumayı sevmeyenlerdenim, sürprizleri ortadan kaldıran bilgiler yüzünden. Bu yazımı ne zaman okuyacağınızı bilemediğim için romana dair yazdıklarımı özenle seçmeye çalışacağım.
Öncelikle künyesini yazayım: Doğan Kitap tarafından ilk baskısı Ocak 2011'de yapılmış. Japonya'daki baskısı 1985'de yapılmış. Benim okuduğum Mayıs 2017 tarihli 11. baskısıydı. Kütüphaneden alarak okuduğum kitabın 2019'da kaçıncı baskısı piyasada bilemiyorum. Japonca aslından Hüseyin Can Erkin tercüme etmiş. 563 sayfalık kitap, sanırım kullanılan kağıdın bir özelliği sayesinde, 250 sayfalık kitaplar ile aynı kalınlıkta sayılır.
Paralel öyküler çok başarılı bir şekilde kurgulanmış. Roman boyu eşlik eden ve Murakami'den okuduğum diğer eserlerde de var olan müzik, bu romanda da var. Kahramanın müzik sevgisine hayran kaldım. Murakami'den okuduğum diğer romanda da kahraman eşi tarafından terk edilen birisiydi. İnternette Murakami ile ilgili yazılanları okuyunca bu benzerliğin ve romanın heyecanını bozmamak adına belirtmediğim başka benzerliklerin iki roman ile sınırlı olmadığını gördüm. Yukarıda da belirttiğim gibi, romanı okumayanları da düşünerek ayrıntı vermek istemiyorum. Bu yüzden notlarımı bir kaç soru ile bitireyim:
- Yaşadığımız dünyanın bir simülasyon olmadığını kanıtlayabilir miyiz?
- Bütün ömür bir rüyayasa uyuyup uyanmamalı mı?
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.