Bu yazıyı hazırladığım 2 Nisan 2025 günü itibariyle Trabzonspor A takımı, Süper Lig'de 27 maçta 9'ar galibiyet - mağlubiyet ve beraberlik ile 36 puan toplayarak 10. sırada yer alıyor. Trabzonspor U 19 takımı ise U 19 Elit A Ligi'nde 26 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 59 puan toplayarak, lider Galatasaray'ın iki puan gerisinde ikinci sırada. Bu arada Trabzonspor U 19 takımının üç maç eksiği olduğunu ekleyeyim. Bu eksik üç maçını da kazanırsa 7 puan farkla lider olması mümkün. UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale çıkan ve bu yolda İtalya'dan Juventus, Atalanta ve Inter'i eleyen takımımız, kupaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Trabzonspor Fatih Sultan Tekke yönetiminde U 19'daki gençleri A takıma dahil etme stratejisini uygularsa uzun süreli başarının gelmesi işten bile değil. Gençleri bir kez daha kutluyorum. Kupayı ülkemize getireceklerine yürekten inanıyorum.
![]() |
@Truva müzesi / Çanakkale - 2019 |
Belki mevsimden belki konunun kimsenin ilgisini çekmemesinden, pre-yazı projesinin ilki, tam bir başarısızlık ile sonuçlandı. 12 Temmuz'da duyurduğum konuya dair hiç soru gelmedi :) Elbette bu sorusuzluk, yazmama engel değil :) Bu uzun ve muhtemelen gereksiz başlangıcın ardından buyurun işte: Digital Terrestrial Television (DTT)
Nedir bu DTT?
Televizyon yayınlarının dağıtımı için kullanılan yöntemlerden birisi. Yaşı yaşıma yakın olanların hatırlayacağı kılçık antenler ile kâh karlı kâh gölgeli izlediğimiz televizyon yayınının sayısallaştırılmış hâli.
Nereden icabetti sayısallaştırma?
Kamusal kıt kaynak olan frekansları daha verimli kullanabilmek, nedenlerin birisi. Diğer neden ise sayısallaşma ile arttırılan kalite.
Frekans ne işime yarar?
Eskiden analog televizyonların yayını için ayrılmış bandın boşaltılması ile ortaya çıkan frekans, şimdilerde 4G (LTE) için kullanılıyor. Bu bandın ihalesinden elde edilen gelir de tüm kamunun yararı için kullanılıyor.
İyiymiş, bizde neden yok?
Bizde de 4G için bu bant kullanımda. İhalesi de yapıldı, kullanımı öncesinde. Bizde olmayan DTT. Ülkemizde DTT şebekesinin neden kurulmadığı sorusunun ise kısa bir yanıtı yok.
Uzun olsun yanıt o zaman, ben okurum.
Ne kadarını okuyacağından emin değilim gerçi, ancak bu bizde neden yok sorusunu ayrı bir yazı ile açıklayacağım. Bizde olmamasının ekonomik sonuçlarını da değerlendireceğim, biraz daha akademik bir yazı olacak.
![]() |
Kaynak ITU web sayfası |
Peki, o yazınızı bekleyelim o zaman. Peki sadece biz mi varız kurmayan bu DTT'yi?
Öncelikle sorunun güzelliğini ve yerindeliğini tebrik etmek istiyorum. ITU'nun, ki kendisi uluslararası iletişim birliği olur, web sayfasındaki grafik yeterince açıklayıcı. Dört adet grafik var sayfada: devam eden, tamamlayan, hiç başlamamış ve bilgi yok. Ülkemizin de yer aldığı grafik, "hiç başlamamış" başlıklı olanı. Sorunun yanıtına gelirsek, ülkemizin ekonomik ve coğrafi büyüklüğü dikkate alındığında, DTT'yi kurmayan tek ülke olduğumuzu söyleyebiliriz.
Özgür Bey, Henüz meslek hayatının başlarında bir meslektaşınız ve aynı zamanda kurumdaşınız olarak, bilgilendirici içeriklerinizi keyifle takip ettiğimi belirtmek isterim, ellerinize sağlık,
YanıtlaSilSevgi ve saygılarımla.
Teşekkürler
YanıtlaSil