Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Pamukkale müzesi |
Keşfetmekte geç kaldığım bir uygulama DuoLingo. Lisân öğrenmek isteyenlere ısrarla önereceğim bu uygulamayı ister cep telefonlarınıza (Android ve iOS sürümleri var) indirin, isterseniz internet sayfasından kullanın. Sadece Türkçe biliyorsanız, İngilizce - Rusça ve Almanca dillerini öğrenebileceğiniz dersler var. Fransızca seçeneği de yakında eklenecek gibi görünüyor. Eğer İngilizce bilgisine sahipseniz, dünya üzerinde çokça konuşulan neredeyse tüm dilleri öğrenebilirsiniz. Arapça'dan Çince'ye Macarca'dan Yunanca'ya toplam 33 farklı dil kursu önünüzde hazır.
Derslerin temel mantığı dilin sistematiğini öğretmek ve kelime bilgisini geliştirmeye dayanıyor. Bunu yapmak için ise çeviriyi kullanıyor. Hâli hazırda Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca ve Arapça kurslarına kayıtlıyım. Tahmin edebileceğiniz gibi, rahatsız etmeyen bir sıklıkla çıkan reklâmları izlediğiniz sürece, uygulama ücretsiz. Ücretli sürümünü seçtiğinizde gelen ek özellikler, ücret ödemeyi kabul etmemi sağlayacak kadar cazip görünmedi.
Haziran ayı durum değerlendirmesinde, eski alfabemizi öğrenme çalışmalarında bir gelişme olduğundan bahsetmiş ve ayrıntılarını sonra yazacağımı belirtmiştim. Yaptığım şey aslında, DuoLingo'nun Arapça kursunun alfabe bölümüne çalışmaktan ibaret. Biliyorum, eski alfabemiz ile Arap harfleri arasında farklılıklar var, ancak gene de bir başlangıçtır diye düşünüyorum. Bir yerden başlamak iyidir.
DuoLingo'nun kullandığı bir ifade ile bitireyim: Günde 15 dakikanızı, sosyal medyada geçirmek yerine dil öğrenmeye harcayın!
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.