Kitap etiketiyle yayınladığım yazıların başlıklarında, kitabın adı "/" işareti ve yazarların adı yer alıyor. Bu yazının konusu Türkiye İş Bankası Tarihi kitabı ise bir grup araştırmacının ortak eseri. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı'nca, koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu'nun yanı sıra, çalışmanın yayınlandığı 2001 senesindeki akademik ünvanı ile, Doç. Dr. Güven Sak, Prof. Dr. Sinan Sönmez, Funda Erkal, Murat Ulutekin, Özgür Gökmen ve Nesim Şeker hazırlanmış. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından ilk ve sanırım tek baskısı Aralık 2001 tarihinde yapılmış. Nadir Kitap adlı sahaf sitesindeki ikinci el fiyatlarına bakınca, pek ilgi görmediği söylenebilir. Ekleri ve dizini ile birlikte 732 sayfalık büyük format basılmış bir eser.
Kişisel tarihimde de önemli bir yeri olan Türkiye İş Bankası'nın tarihi, 1876 - 1946 arasındaki 70 seneye olan merakım ile de örtüşüyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik kalkınma sürecinden bağımsız ele alınamayacak bir kuruluş İş Bankası. Günümüzde Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kontrol edilen hisseleri ile zaman zaman gündeme gelen Banka'nın tarihini merak edenler için çok ayrıntılı bir çalışma.
Kuruluş sermayesinin kaynağı neydi? Mustafa Kemal Atatürk'ün İş Bankası'nda kaç hesabı vardı? İki numaralı hesabının 1924 - 1939 arasındaki hesap hareketleri nelerdir? İş Bankası kurucu yönetim kurulu üyeleri kimlerdir? Bankanın kuruluşu döneminde genel müdürlük görevi yapan Celal Bayar'ın maaşı ne kadardı? Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası nedir ve Türkiye İş Bankası ile ne zaman hangi koşullar ile birleşmiştir? Türkiye bankacılık tarihi gibi bir çok konu ve soruya çok ayrıntılı yanıtlar içeriyor kitap.
Tarih araştırmacılarına ve yakın tarih meraklılarına öneririm.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.