Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Google haritasında Eymir |
Eymir Gölü rehberi yazayım diyordum. Kısmet bugünlereymiş. Öncelikle bu yazının henüz tamamlanmadığını belirteyim. Göl çevresindeki mekânlar için ayrı yazılar hazırlıyorum. Onlar tamamlandıkça, bu yazı içerisinden bağlantılarla ulaşabileceksiniz.
Wikipedya'nın, ülkemizden de erişebileceğiniz bağlantısındaki bilgilere göre 4,2 km uzunluğa, 0,25 km genişliğe sahip gölün en derin yeri 5,5-6 metre. Yüzölçümü 1,09 kilometrekare olan gölün kıyı uzunluğu ise 9 km. Gene aynı kaynaktaki bilgilere göre Eymir, kaynağını Mogan gölünden alıyor. İki göl arasında su geçişine izin veren ve kapakları bulunan bir kanal var. Eymir, Mogan'dan kot olarak düşük. Bu yüzden akış, Mogan'dan Eymir'e doğru oluyor. Eymir'in fazla suyu ise, TRT tarafında dereleri besliyor.
Eymir, 1956 yılında kurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne tahsis edilmiş 45 kilometrekarelik arazinin içerisinde yer alıyor. Göl çevresi ve bu 45 kilometrekarelik arazinin bir bölümü, 1961-1969 yılları arasında rektör olan Kemal Kurdaş sayesinde bugünkü haline gelmiş. Kurdaş'a, 1994 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü verilmiş.
- Gölün iki girişi var. Birisi TRT Genel Müdürlüğü yanından ilerleyen, 2005 yılında Kerkük'te görevi esnasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden TRT kameramanı Mustafa Ünal'ın anısını, ismiyle yaşatan sokak. Diğer giriş ise Gölbaşı tarafından.
- Göl kıyısındaki yol, tek yönlü. Gölbaşı-TRT-Gölbaşı şeklinde yönlenmiş.
- Gölün TRT - Gölbaşı arasındaki bölümünde tek tesis var: Bağevi. Bağevi, TRT tarafındaki Göl girişi arası 2 km. Karşı kıyıdan bakıldığında Gölcük'teki binayı anımsatan iki katlı bir yapı Bağevi. Çimle kaplı geniş bahçesi, göl kıyısında masaları ve kış aylarında binanın içerisindeki yeri ile her mevsim keyif veren bir işletme olan Bağevi, düğün/nişan organizasyonları için de sıklıkla tercih edilir. Mekânın ayrıntılı fotograflarını çektikçe bu sayfaya ekleyeceğim. Sıcak, soğuk içecekler, gözleme ve ızgaralar ile tatmin edici genişlikte bir menüsü var. Fiyatlar makûl.
- Gölün karşı kıyısında, yani Oran TRT yanından indiğinizde, göl kenarındaki yolda ters yönde ilerlerseniz -bisiklet ya da yaya olarak-, 1.6 km sonra öncelikle Çobanoğlu, ardından Orfoz ve sonra sırasıyla Yelken Büfe, Kayıkhane Restaurant, Marina Büfe ve son olarak ODTÜ Balıkçı Büfesi büfesi yer alıyor.
- Çobanoğlu, Gölbaşı tarafından göl kıyısına giriş yaptıysanız karşılaşacağınız son tesis. Her gün kahvaltı servisi de yapan mekân, geniş ve ağaçlık bir bahçeye sahip. Mekânın adı, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kurucu Dekanı, rahmetli Prof. Dr. Fuat Çobanoğlu'nun, şimdilerde ne yazık ki akmayan, yaptırdığı çeşmeden geliyormuş. Hem kapalı alanı hem açık alanı ile yaz kış hizmet veriyor.
- Orfoz, eskiden kayıkhane olarak kullanılan yapıda hizmet veriyor. Havalar ısındıktan sonra yazlık bahçesi açılıyor. Mekân, bu kıyıda, ikinci kattan gölün tüm güzelliğini izleyebileceğiniz bir konuma sahip.
- Orfoz'a özel Orfoz börek adlı deniz ürünlü böreği denemenizi öneririm. Bunun dışında köfte, sac kavurma, gözleme, menemen, kahvaltı ve sıcak/soğuk içeceklerle zengin bir menüsü var.
- Gölün ev sahipliği yaptığı kuş türlerine dair bir kaç soru geldi. İşin doğrusu bu konuda bilgim yok. Ancak, ODTÜ'nün göl çevresine yerleştirdiği bilgilendirme tabelalarından birisi bu konuya dair: Buna göre gölde Sakarmeke, Yalıçapkını, Bahri, Gece Balıkçılı, Elmabaş Patka yaşıyormuş. Lokantalar ve büfelerin yakınında sürü halinde dolaşan siyah renkli olan kuş, sakarmeke. Süslü bir kafası olan ise Bahri.
- Eymir gölüne EGO otobüsleri ile gitmek isterseniz, 5 Mayıs 2018 tarihinden itibaren sefere konulan 112 numaralı Ulus - Eymir Gölü otobüsünü kullanabilirsiniz. Otobüsün saatleri ve güzergâhını EGO'nun sayfasındaki bu bilgiden öğrenebilirsiniz. 10 Mart 2019 tarihinde sayfadan aldığım görüntüyü, sizlere kolaylık olması dileğiyle aşağıya fotograf olarak koydum. Bu arada saatlerin Ulus'tan hareket saati olduğunu düşünüyorum. Otobüs Konya yolundan ilerliyor ve Gölbaşı'ndan TEİAŞ tesislerinin önünden geçip gölün Gölbaşı tarafının yakınından ilerledikten sonra, Yaylabağ mahallesine, oradan Eymir'in TRT tarafındaki girişe ulaşıyor. Son durak, Eymir Gölü'nün TRT tarafındaki girişi. Burada bir süre bekleyip, aynı güzergâhtan Ulus'a dönüyor.
Kayıkhane |
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.