İkinci yarıya çok daha istekli başladı Fenerbahçe. İkinci gol için rakip kaleye yüklenirken yaptığı ataklar özellikle sol kanatta Kostiç'in yaptığı ortalara dayanıyordu. 60 ile 65. dakikalar arasında Rangers beraberlik golüne çok yaklaşsa da savunma ve kaleci İrfan Can'ın gününde olması umutlarımızı sürdürmeye yetti. İkinci gol, sağ kanattan gelişen atak sonucu geldi. İkinci golün ardından J ose Mourinho'nun yaptığı değişiklikler ile çok daha baskılı bir futbol ortaya koyduk. Üçüncü gole çok yaklaştığımız ataklar olsa da ne yazık ki şutlar kaleyi bulmadı. Rangers'ın arada bulduğu net fırsatlarda ise İrfan Can başarılıydı. Şimdi uzatmalarda ve belki de penaltı atışlarında belirlenecek tur atlayan takım. Uzun zamandır izlediğim en heyecanlı ikinci yarı olduğunu ekleyerek notlarımı sonlandırayım. Sonuç ne olursa olsun, 3-1'lik ilk maçı çevirmeyi başardı Fenerbahçe. Tebrikler, umarım turu geçen taraf olmayı da başarırlar.

Bilgi teknolojileri (Information Technology:IT), işlerin daha kolay ve daha hızlı yapılmasına olanak sağlayan çözümler üreterek bir çok sektörü dönüştürdü. Daktilograf diye bir kadro vardı bir zamanlar meselâ. IT çözümleri, yayıncılık dünyasında da bir çok alanda uzun senelerdir kullanılıyor. Kurgu setlerinde, kayıt ve kaydın gösterimi için kullanılan cihazlarda, kameralarda, ses ve görüntünün taşınmasında, aktarılmasında... Bu kadar fazla alanda IT cihazlarının kullanılması, senelerce yayıncılık için özel üretilmiş cihazlarla çalışmaya alışmış teknik personelin IT "jargon"unun öğrenmesini, en azından temel IT sistemlerini tanımasını zorunlu hale getirdi.
Özellikle yurtdışında "broadcast IT engineer" adlı bir yeni uzmanlıktan bahsediliyor artık. Tercüme edersem, yayıncılık BT mühendisi olan bu ünvan sahipleri, çoğunlukla CCNA (Cisco Certified Network Associate) adlı bir sertifikaya sahip, ağ teknolojilerine hakim, temel düzeyde kodlama yapabilen ve aynı zamanda yayın dünyasının özel ihtiyaçlarını ve sorunlarını bilen kişiler oluyor. Ülkemizde sayıları az da olsa bu niteliklere sahip meslektaşlar var. Türkiye'nin bu konudaki en büyük sorunu yetişmiş insan gücünden ziyâde, bu insan gücünü çalıştıracak bir medya dünyasının yokluğu / azlığı. Bu duruma dair daha önce bir kaç yazı yayınlamıştım ama konunun, benim yazılarda değinebildiğimin ötesinde boyutları var.
Mesleğe yeni başlayan ya da başlamayı planlayan mühendislere önerim, hangi mühendislik disiplininde olursanız olun, mutlaka bir ya da bir kaç konunun uzmanı olun. Ne iş olsa yaparım diyen çoğu durumda, aslında hiç bir şey yapamaz oluyor...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.