Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
İnternet her sektörü dönüştürüyor. Erişimin hızlanması ve görece ucuzlaması ile internet üzerinden sunulan hizmetler çeşitleniyor ve yaygınlaşıyor. Yazılı basının ülkemize özel durumu da eklenince, online gazeteler, giderek güçleniyor. Bu yazıda 1 Eylül 2009 yılında yayın hayatına başlayan T24 ve son dönemdeki atılımlarına dair gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle, yayın hayatında başladığı günden beri sıkı bir T24 takipçisi olduğumu belirteyim. Kurucusu Doğan Akın, ilk yazısında T24'ü tarif ederken:
Özlenmiş ve biriktirilmiş bir başlangıç için karşınızdayız. Hiçbir kişi, grup, şirket, kurum ve oluşum ile doğrudan ya da dolaylı veya rastlantısal bir bağı bulunmayan T24, bağımsız bir gazetecilik girişimi olarak yola koyuluyor...
diye yazmıştı. Yıllar içerisinde okurların desteklerine yönelik kampanyalar düzenledi. Ancak, düzenli geliri sayfasına aldığı reklamlar. Sonuçta basılı bir gazete olmasa bile çalışanları ve sabit giderleri olan bir işletmeden bahsediyoruz.
Haberden ziyade yorum okumak için tercih ediyorum gazeteleri. Haberi, twitter'da takip ettiğim muhabirlerden öğreniyorum. T24'ün yazarlarının neredeyse tamamı merkez medyada kendisine artık köşe verilmeyen deneyimli isimler: Aydın Engin, Hasan Cemal, Oya Baydar, Yalçın Doğan, Metin Münir, Hakan Aksay, Atilla Dorsay. Bir de T24'ün Blog yazarları olarak tanımladığı yazarları var. Bu tarifin bir anlamı vardır elbette, belki düzenli yazı göndermeyen belki telif ücreti ödenmeyen. Ayrımın neye göre yapıldığını bilmiyorum dediğim gibi, ancak bu bölümde yazanlar arasında Hande Çayır ve Çağnur Öztürk'ün yazılarını ilgiyle takip ediyorum.
Medyada son yaşanılanların ardından gerek Cumhuriyet Gazetesi'nden Prof. Tayfun Atay Doğan Grubu'ndan Mehmet Yakup Yılmaz da T24 yazarları arasına katıldı.
Yazıları ve yorumlarının tamamına katılmasam bile olaylara farklı açılardan bakmama yardımcı oluyor T24'te okuduğum köşe yazıları. Köşe yazısı, basılı gazetelerden kalma bir tabir aslında. Farklı seslerin okuyucu ile buluştuğu ortamlar hızla azalırken T24 ve onun açtığı yolda ilerleyen diğer online gazeteleri önemsemek gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.