Radyo yayıncılığı konusunda epey yazı yayınladım. Analog FM yayıncılığının sayısallaştırılması sürecine dair, sektörün önde gelen isimleriyle 5 söyleşi yaptım. Bu söyleşiler ve çalışmalarımın bana söylediği şey, FM'in kolay kolay terk edilemeyeceği ve radyo yayıncılığında sayısallaşmanın televizyon yayıncılığında sayısallaşma ile aynı kefeye konulamayacağıdır.
Yukarıdaki tespitimi yaptıktan sonra, gelelim yazının konusuna. IBC 2018'in en çarpıcı bilgisi Rusya'nın DRM'i tercih ettiğiydi. Fraunhofer Enstitüsü'nün standında konuştuğum meslektaşımın verdiği bilgi, o günlerde resmi olarak duyurusu yapılmamış bir bilgiydi. Geçen günlerde, Rusya'nın ilgili kurumunca resmi olarak da duyurulan bu gelişme, hiç şüphesiz, sayısal radyo dünyasında taşları yerinden oynatacaktır.
Sayısal radyo teknolojilerinde farklı frekans bantlarında çalışan çözümler bulunuyor. Yazıyı teknik ayrıntılara boğmamak adına DRM, her bantta çalışabiliyor. Frekansı etkin kullanma ve ses kalitesi bakımından, piyasanın hakim standardı olan DAB+'tan eksik kalır yanı yok. Peki madem her şey iyi, neden DAB+ yaygınlaşırken DRM+ Hindistan dışında yok? Sorunun tek ve basit bir yanıtı var: Son kullanıcı cihazı yok. Peki neden yok? Çünkü yayın yok, Yani tipik yumurta-tavuk problemi.
Rusya, bu gidişi değiştirir. Cihaz üreticileri, Rusya pazarının büyüklüğü sayesinde ölçek ekonomisi üretimini gerçekleştirebilir. Zaten çip dışında eksik bir malzeme yok. Hatta DAB+/DRM+ multistandart çipler ile üretilen cihazlar her piyasada satılabilir.
Rusya'nın bu kararı, henüz sayısal radyo konusunda ihale aşamasına gelmemiş ülkemizin kararını da etkileyecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.