Havaların gidişinden anlamak pek mümkün olmasa da Aralık ayının sonuna yaklaşıyoruz. Mağazalarda ve caddelerde ışıklı, geyikli süslemeler yeni bir senenin geldiğini hatırlatıyor. Herkesin yeni yıldan bekledikleri farklı elbette. Ben huzur ve sağlık diliyorum, tüm insanlık için. 2025 yılı içinde her hafta en az bir blog yazısı eklemeyi kendime hedef olarak koydum. Bu yazıların belirli bir konusu olmayacak. Doğaçlama, aklıma gelenler, aklıma takılanlar. Video izlemektense okumayı tercih edenlerdenseniz, beklerim bloguma. Yazıları, çeşitli tarihlerde farklı mekânlarda çektiğim fotograflar süsleyecek. Bir de sürpriz bekliyor, 2025 yılında okurlarımı. Umarım beğenirsiniz...
2015 yılından tecrübeliyim. Bütçe kısıtı nedeniyle oldukça kısa tutmak zorunda olduğum fuar ziyareti süresini en iyi değerlendirmek için IBC'den haftalar öncesinde randevuları almalıydım. IBC'ye basın akreditasyonu ile katılanların iletişim bilgileri, kendilerinin onayının ardından, katılımcı firmalarla paylaşılıyor. Ardından, etkinliğe 2 ay kala e-postalar gelmeye başlıyor. Çoğu basın bildirisi. Firmaların yaptıkları, planladıkları. Bu firma e-postaları arasında ilgimi çekenlere yanıt verip randevular oluşturdum. Kendim dışımda temsil ettiğim bir kurum/kuruluş olmadığı için, tamamen mesleki merakımı tatmin yönünde oluşturdum randevularımı. Döndükten sonra ne kadar doğru bir iş yaptığıma ben de hayret ettim :)
b<>com, bu randevulardan birisiydi. Firma, FutureZone olarak tanımlanan ve bugünden ziyade geleceğin teknolojilerinin tanıtıldığı bir ayrı bölümde stand açmıştı. b<>com, Fraunhofer Enstitüsü'nün Fransız versiyonu olarak tanımlanabilir sanırım. Fransız teknoloji şirketleri ve devletin katkıları ile kurulmuş özel bir teknoloji geliştirme şirketi. Başlangıçta çalışanları da şirketlerden geliyormuş. Bugün için 250 araştırmacısı var ve teknoloji geliştirmeye devam ediyor. Nihaî üründen ziyade patentli teknolojilerin geliştirmesine odaklanmışlar. Nihaî ürünü zaten b<>com ile bağı olan teknoloji şirketleri geliştiriyor. Bugün için çalıştığı konular augmented reality, virtual reality, ve immersive media formats, uygulamalı yapay zeka, siber güvenlik, 5G şebekeleri, Nesnelerin İnterneti (IoT), cognitive science, ve e-sağlık.
Model bana çok mantıklı göründü. Türkiye'de neden olmasın diye düşündürdü. Vestel, Arçelik ve Tübitak öncülüğünde meselâ benzer bir şirket kurulsa, sonuçta Türkiye ve dünya pazarında rekabet halinde de olsalar, her iki şirket de bu ülkenin çıkardığı değerler. Samsung ile LG aynı sektörlerde kıyasıya rekabet ediyor ama bildiğim kadarıyla Kore içinde işbirlikleri de var. Olmaz demeden önce neden olmasın demek lâzım.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.