Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Baştan söylüyeyim başlıktaki sorunun yanıtını IBC konferansı sonrası verebileceğimi umuyorum. Bu yazımda ise daha ziyade konuya giriş yapacağım.
Malum radyo ve televizyon yayınları birden fazla ortamda birden fazla yöntemlerle izleyiciye ulaşılıyor Ortam olarak sınıflandırma yaparsak:
- Uydu
- Kablo
- Karasal
3 farklı ortam olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan uydu ve kablonun devam edeceğine dair bir tartışma yok. Karasalda ise durum tartışmalı.
Karasal ortamda yapılan yayın kıt kaynak olan "frekans" kullanılarak yapılıyor. Radyo yayınları, ülkemizde, FM modülasyon tekniği ile 88 - 108 MHz aralığındaki frekans bandından TV yayınları ise 470 - 694 MHz aralığındaki frekans bandından yapılıyor. Radyo için orta ve kısa dalga da kullanılsa bile dinleyici sayısı bakımından FM ağırlıktadır.
Hem radyo hem de TV yayınlarının karasal ortamda da sayısal olarak iletilmesi için yöntemler geliştirildi. Ülkemizde ne radyo ne de TV Karasal sayısal iletim ile yayınlanıyor.
Oysa Avrupa ülkeleri arasında Türkiye dışında DTT (sayısal karasal) Şebekesi kurmamış ülke yok. Analog TV yayınlarını sürdüren ülke ise ya çok az ya da yok. Ülkemizde DTT şebekesi yok. Analog karasal TV ise kapatılmak üzere.
Radyoda resim daha değişik. FM şebekesini kapatan tek bir ülke var: Norveç. Kuzeyin petrol zengini ülkesi DAB + macerasına öncülük etti. Komşusu İsveç, DAB yayınlarına ilk başlayanlardan birisiydi, DAB yayınlarını durdurdu. Norveç'te halkın FM yayınlarını geri istediğine dair haberler var.
Varolan durumun kısa bir özetini yapmaya çalıştığım bu yazım bir dizi şeklinde sürecek. Bayram boyunca fırsat buldukça Boğaz'dan geçen martıların çığlıkları eşliğinde yazacağım inşallah.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.