Kimi bir kaç cümlelik kimi bir kaç sayfalık anılarla dolu öykücükler ve tümünü bağlayan farklı bir kurgu. Barış Bıçakçı'nın son novellasını severek okudum. Okuma heyecanını bozmadan, konusundan kısaca bahsetmek istiyorum. Halis Bey, emekli elektrik mühendisi. Ayşe ise başarılı bulunan bir öykü kitabı yayınlamış bir peyzaj mimarı ve tercüme yaparak hayatını kazanıyor. Tercüme bürosunda rastlaşıyorlar ve Halis Bey Ayşe'den anılarını öyküleştirmesini istiyor, ücreti karşılığında. Novella, Halis Bey'in anıları ve Ayşe'nin hayatını anlatan bölümlerle kurulmuş. Novellada yer alan bölümlerin her biri ayrı öyküler haline getirilebilecek derinlikte. Ayşe'nin hayatına dair bölümlerde ülkenin gündemine dair göndermeler de yer alıyor. Daha önce okuduğum eserlerinde olduğu gibi bolca Ankara var arka planda. Hatta Garson başlıklı bölümde Ankara başrolde. İstanbullular deniz yok, fazla gri dese de Ankara, Ankara'da yaşamaya alışmışlar için kendine has özellikleri ve güzelli...
güllaç günlerinin bitmesine az kaldı |
Hawk-Eye (şahin göz) adlı bir teknoloji şirketi, Rusya'da düzenlenecek organizasyonda VAR'ın kalbinde yer alacak. "Kalbinde yer alacak" ifadesini özellikle kullandım. Çünkü VAR, birden fazla uygulamayı içeren bir paket. FIFA'nın sayfasında yer alan bilgilere göre Crescent Comms (ses) and Hawk-Eye Innovations (video) ve Gol-Çizgisi Teknolojisi (GLT): Hawk-Eye Innovations. VAR'ın üç bileşeninin ikisinin üreticisi Hawk-Eye. Unutmadan ekleyeyim, Hawk-Eye Sony tarafından satın alınmış. Şirketin hikayesini merak edenler buraya bakabilir.
fotografın yazıyla ilgisi yok demeyin. bayram yaklaşıyor :) |
VAR ne iş yapacak?
Öncelikle maçın her anına ilişkin kararlar vermeyecek. VAR'ın işleri:
- Gol,
- Penaltı,
- Kırmızı kart
- Kimlik tespiti (kart gören oyuncunun numarasının kaydı)
Soru saçma gibi görünebilir. Hakem nerede olacak, elbette stadyumda diye düşünebilirsiniz. Ancak, işin aslı hakemler Moskova'da yayın merkezinde olacaklar. Maçların oynanacağı kent ve statlardan görüntüler fiber optik kablolar ile bu merkeze taşınacak.
VAR'ın da yardımcıları olacak mı?
Video yardımcı hakemin de yardımcıları olacak. Ekip bir VAR ve 3 AVAR'dan oluşuyor. VAR dörde ayrılmış monitörü izleyecek. Ekibin koordinasyonu, maçın hakemiyle iletişim de VAR'ın görevleri arasında. AVAR1 ana kamerayı takip edecek. AVAR2, ofsayt pozisyonlarından sorumlu. AVAR3 ise ekranda gösterilen yayını takip edecek. AVAR2 ve VAR arasında ofsayt pozisyonlarındaki iletişimi de AVAR3 halledecek.
Peki kaç kamera ile izlenecek maçlar?
İşin bu boyutu belki herkesi meraklandırmaz. Ancak okuyucularımın bir bölümünün sektörden olduğunu düşünerek ve hatta umarak, bu konuda da bildiklerimi yazayım: VAR ekibi 33 yayın kamerasına erişebilecek. Bu 33 kameranın 8 tanesi süper slow-motion 4 tanesi ultra slow-motion. Buna ek olarak, sadece VAR ekibinin görebileceği iki ofsayt kamerası da olacak.
Herşey, futbolun daha eğlenceli olması için...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.