Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) her çeyrek Pazar Verisi başlıklı bir rapor yayınlıyor. İletişim dünyasına dair oldukça ayrıntılı sayılara yer veriliyor bu raporlarda. Aynı raporda yer alan PayTV pazarı paylarından iki grafik ürettim.
İlk grafik Türkiye'de payTV abonelerinin (yani bir hizmet sunucusundan, para ödeyerek televizyon yayınlarına ulaşanlar) oranını gösteriyor. Bu grafiği 2016 yılında ürettiğimde payTV payı %30 idi. Bugün için bu oran %31 görünüyor. Toplam hane sayısını 20 milyon olarak varsaydım.
Yukarıdaki grafikte FTA olarak kısaltılan Free To Air: havadan ücretsiz olarak yayın izleyenler için kullanılan bir terim. Ülkemizde sayısal karasal televizyon yayınları bulunmadığından FTA, çanak anten ile televizyon izleyenleri temsil ediyor. PayTV içerisinde kablo TV, IPTV (TTNet ve Superonline), uydu platformları (Digitürk, D-Smart, Fillbox ve Tivibu) var.
Aşağıdaki grafikte bu %31'lik PayTV pazarında KabloTV, IPTV ve uydu platformlarının paylarını gösteriyor. Başka bir ifadeyle, zaten küçük olan payTV pastası, sektör oyuncuları arasındaki paylaşımı:
Çok açık görüldüğü üzere uydu, payTV hizmetine erişim için en çok tercih edilen yöntem. Kablo TV'nin abone sayısı neredeyse sabit. Kablo TV'nin Türkiye'deki durumu üzerine yüksek lisans tezi yazılabilir. O kadar karmaşık bir geçmişi var kablo tv'nin. Keza IPTV'nin geçmişi de epey maceralı. Abonelik ile çalışan OTT hizmetleri için, NetFlix - BluTV, veri bulunmuyor raporda. Bu hizmetlerin verisini hiçbir yerde bulamadım aslında. IPTV'nin beklenildiği kadar hızlı gelişmemesinin altında OTT'nin de payı olduğunu düşünüyorum. En önemli neden elbette FTA olarak onlarca HD ve hatta 4K içeriklere ulaşıyor oluşumuz.
Yukarıdaki grafiklerin bize söylediği bir şey daha var. O da televizyonun diğer sektörlerden çok farklı olduğu. Bu cümle pek bir şey ifade etmemiş olabilir sizlere. O zaman 2013 yılında düzenlenmiş multipleks kapasitesi tahsis ihalesi sonuçlarına bir göz atmanızı rica edeceğim. Eğer bu verilere de baktınız ve gene ne demek istediğimi anlayamadıysanız o zaman bu rapora bir göz atın.
Gene mi olmadı? O zaman survivor'a devam...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.