Paris, 2017 |
Adam yayınlarından ilk baskısını Eylül 1999'da, İthaki Yayınlarından Mayıs 2005'te yapılan romanın tam adı İntihar / Zamanımızın Bir Kahramanı. Arslanoğlu'nun bol göndermeli ve okuyucusundan fazlasını isteyen romanı göndermelerine daha romanın adıyla başlıyor. Eğer adı size bir başka romanı hatırlatmadıysa, korkarım sadece üst metin ile yetinecek ve büyük olasılıkla Arslanoğlu romanlarının tadına varamayacaksınız. Gönderme yapılan romanın Lermontov'un Zamanımızın Bir Kahramanı olduğunu belirtip 242 sayfalık eserden bahsetmeye geçeyim.
Baştan söylediğim gibi kolay okunan, plaj romanları ya da Livaneli'nin yazdıkları gibi bir kaç bölüm azaltıldığında anlamından bir şey kaybetmeyen metinlerle kıyaslamayın Arslanoğlu'nun dilini. Bir yanıyla göndermeleri takip edip, metnin derinliklerinde kaybolmanın keyfini yaşayabilirken diğer yanda üst metinde anlatılan öyküye kaptırabilirsiniz kendinizi. Hangisini seçeceğiniz, biraz da İntihar öncesi birikiminiz ile ilgili.
Belki bu notları beğenmeyecek ve fazla "üstten" yazılmış olduğunu düşüneceksiniz. Ayşe Kulin'den de okuyabilirsiniz Oğuz Atay'dan da. Önemli olan bence, kimden ne bekleyeceğinizi bilmek. Zor metinleri, alt metinleri sevenlerdenseniz Arslanoğlu'nun en keyif veren romanlarından birisi olarak değerlendireceksiniz İntihar'ı.
Keyifli okumalar. Son olarak, Kaan Arslanoğlu ile İntihar / Zamanımızın Bir Kahramanı adlı eseri hakkında Mustafa Sütlaş'ın yaptığı e-söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz. Baştan uyarayım, söyleşiyi romanın ardından okumalısınız.
Teşekkür ederim güzel bir öneri oldu. Bir kaç arkadaşımdan da duymuştum.
YanıtlaSil