DAB/DAB+ alıcısı |
İskandinav ülkelerinde sayısal radyo başlıklı dizinin ikinci yazısında Danimarka'ya yakından bakmak istedim. Almanya'nın kuzeyinde, Norveç'in güneyinde ve İsveç'in batısında yer alıyor.
WorldDAB'nin sayfasındaki bilgilere göre ülke nüfusunun %98'i DAB yayınlar ile tanışmış durumda. 10.03.2016 tarihli bilgilere göre nüfusun %40'ında DAB alıcısı mevcut. Yeni araçların ise %5'inde DAB alıcısı var. 2002 yılında başlayan yayınlar bugün DAB ve DAB+ formatlarında devam ediyor.
Danimarka Kültür Bakanlığı'nın web sayfasında yer alan 8 Ağustos 2016 tarihli basın açıklaması ile, FM yayınları ile ilgili daha önce açıkladığı planın geçerli olmayabileceğini belirtmiş. Filmi biraz geriye sardığımızda Kültür Bakanlığı'nın 2015 tarihli açıklamasına ulaşıyoruz. Konunun tarafları ile varılan uzlaşma sonucu sayısal platformdan radyo dinleyenlerin oranı her yıl sonbaharda ölçülecek ve bu oran %50'yi geçtiğinde FM yayınlarının sonlandırılması için 2 yıllık geçiş süresi başlatılacak denilmiş bu açıklamada. Ölçümler yapılırken kamu raydosunun DAB'den DAB+'a geçmesi de planlanmış. Gene ilgili belgede, ticari radyoların kapsaması için de %80 gibi bir kriter tanımlanmış. Bunlar DAB/DAB+ formatındaki sayısal radyo için yapılanlar. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, sayısal karasal radyo konusuna farklı bir yaklaşım da mevcut.
Kenneth Wenzel ismini blogumun düzenli okuyucuları hatırlayacaktır. Kendisi, sayısal radyo konulu söyleşiler dizisine katkı veren isimlerdendi. Wenzel, DVB-T2 Lite profilinin sayısal karasal radyo yayıncılığı için de kullanılabileceğini ileri sürüyor. Wenzel'in Kopenhag'da uyguladığı yönteme dair bilgileri buradan okuyabilirsiniz.
Konuyu yakından takip edenler bilecektir, Norveç 2017 yılı ocak ayında FM şebekesinin kapatmaya başlayacak. Norveç'i sona bırakıp dizinin üçüncü yazısında sosyal demokrasinin kalesi olarak da bilinen İsveç'te neler olduğuna bakmaya çalışacağım. Diziyi genel değerlendirme ile bitirmek istiyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.