Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Kadıköy - 1990'lı yıllar |
Düzenli okuyucu edinememiş olmamın başta gelen sebebi bu sanırım. Tiramisu tarifi ile Baykuş Bar hakkında bir yazı aynı blogda yer alabilir ya da Sayısal Karasal Televizyon ile Sayısal Radyo yazıları. Sadece kitaplar ve filmler üzerine de bir blog oluşturabilir insan. Benim yaptığımı yapmak pek akıllıca bir iş değil. Farklı konular için bağımsız blog yapmayı da denedim bir dönem. Belki ilerleyen günlerde yeniden denerim. Bu uzun ve muhtemelen gereksiz paragrafın ardından buyurun bu yazının konusuna: Search & Recommendation Engines. Dilimize çevirirsek arama ve önerme motorları / sistemleri. PayTV ise abone olarak ya da ücret ödeyerek izleyebildiğiniz içerikler.
Öncelikle neden böyle bir araca ihtiyaç duyulduğu ile başlayayım. En temel neden televizyon izleme alışkanlığının değişmeye başlaması. Eskiden, ve aslında 40 yaş üzeri için bugün de büyük oranda, televizyon izlerken seçimlerimizi kanalları değiştirerek yapıyorduk/yapıyoruz. Kanalın hangi saat hangi programı yayınlayacağını değiştiremiyorduk. Yapabildiğimiz tek şey televizyonda ilgimizi çeken bir şey bulamadığımızda video oynatıcıya bir film koyup onu izlemekti. Bu "eski düzen"de gazetelerin televizyon programı ekleri, ki çoğunlukla cumartesi günleri verilirdi, ilk arama ve önerme sistemi olarak düşünülebilir.
PayTV, farklı içerik üreticilerden toparladığı videoları abonelerine sunan sistemlerdir. Bu geniş tanımda koyu renkli ifadeleri biraz açmak gerekiyor. İçerik üreticisi diyerek hem Linear TV'leri (televizyon kanalı) hem de OnDemand (İsteğe Bağlı) içerikleri kastediyorum. Ülkemizde hizmet sunan PayTV operatörlerinin tekliflerine baktığınızda, paketlere dahil televizyon kanallarının yanı sıra film/dizi arşivlerini de görmektesiniz. Fikir güzel, her akşam ekran karşısında geçirdiğimiz iki üç saat boyunca bizi "eğlendirecek", "bilgilendirecek", "hoşça vakit geçirtecek" ya da "oyalayacak", "kafamızı boşaltacak" ancak en önemlisi "izlemek isteyeceğimiz" içeriği nasıl bulacağız?
İşte arama ve önerme motoru tam da bu noktada devreye giriyor. Aslında YouTube'da video izlemiş, bir haber sitesinde yazı okumuş herkes bu arama ve önerme motoruyla tanışmış durumda. İzlediğiniz bir videonun ardından "bunu da seversin"; okuduğunuz bir haberin ardından "bu da ilgini çeker" diye çıkan öneriler tam da yazının konusu.
Eskiden mahallenin "video"cu abisinin yaptığı işi, yani "birader/ablacım sen bu filmi sevdiysen bunu mutlaka izlemesin" önerisini şimdi sistemler/yazılımlar yapıyor. Peki bu iş bu kadar önemli mi? Emin olun, sandığınızdan/sandığımdan çok daha önemli. Geçtiğimiz yıl IBC fuarında bir salonun bu işi yapan firmalara ayrıldığını söylesem pek bir şey ifade etmeyebilir. İngilizce bilen okuyucularıma FyiTelevision adlı sitede yer alan şu yazıyı öneriyorum.
Peki, bu bilgi benim ne işime yarayacak derseniz yanıtım yok :) İşte blogun tutmamasının bir başka sebebi. Okuyup okuyup, bir sürpriz son, hayatın anlamı, neden yaşıyoruz sorusunun yanıtını bulacağını ummak ve yaşanan hayal kırıklığı... Şaka bir yana, arama ve önerme motorları konusuna bir giriş niteliğinde kısa bir yazı bu. Eğer becerebilirsem bunu bir makale haline getirmek niyetindeyim. Sizlerden ricam, vakit bulursanız, yazının sonuna bu konudaki sorularınızı/önerilerinizi yazmanız. Dilerseniz e-posta da gönderebilirsiniz. Adresimi biliyorsunuz Sadece.Ozgur AT gmail.com
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.