Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Gerçekten haber değeri olan, dünya çapında önemli bir gelişme: sayısal karasal televizyon yayıncılığında bir kilometre taşı. 2 Haziran 2016 tarihini bir yerlere not etmekte yarar var. Karasal da neymiş, bitmiş teknoloji diye birileri ahkam keserken, kaliteli yayının karasal platformdan yapılabileceğini gösterdi TRT.
Twitter'dan takip ettiğim hesaplardan birisinden ve TRT'nin haber bültenlerinden öğrendiğime göre 2 Haziran 2016 tarihinde TRT, 4K yayınlarını DVB-T2 HEVC formatında, Ankara'da UHF 56. kanaldan "ücretsiz" olarak yayınlamaya başladı.
TRT4K Yayını bugünden itibaren Karasal Verici DVB T2 ile Ankara Dikmen UHF56.kanaldan deneme yayınına başladı. pic.twitter.com/5XbVb2zjkG— Hikmet KOCAMAN (@HikmetKOCAMAN1) 2 Haziran 2016
Bu yayının DENEME yayını olduğunun altını çizmek gerekiyor. Düzenli bir yayın değil şimdilik. Bu yüzden kesintiler, sorunlar, format denemeleri yaşanabilir.
Bu noktada akıllara ilk gelecek soru yayını nasıl izleyebileceğimiz. Bildiğim kadarıyla yanıt vermeye çalışayım.
Söz konusu deneme yayını DVB-T2 platformunda gönderiliyor. Bu yüzden öncelikle DVB-T2 alıcılı / tünerli (tuner) bir cihaza ihtiyacınız var. Benim evimde kullanmakta olduğum televizyon DVB-T2 tunere sahip. Ancak bu yayını almak için yeterli değil. DVB-T2 tünerin yanı sıra bir de yayının kodlanmasında kullanılan High Efficiency Video Coding'i (HEVC - H.265) çözecek bir özelliğe ihtiyaç var. Özetlersek, DVB-T2 HEVC uyumlu alıcı cihazları ile yayını almak olanaklı, elbette şimdilik sadece Ankara'da.
Dikkat ederseniz, televizyon yerine alıcı cihaz ifadesi kullandım. Çünkü, piyasada satışta var mı bilemiyorum, ancak DVB-T2 HEVC özellikli set üstü kutularını da yayını almak için kullanabilirsiniz.
Yayıncılık tarihinde bir kilometre taşı niteliğindeki bu gelişmede emeği olan tüm meslektaşlara teşekkürler.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.