Dalgaların sesini dinlemeyi seviyorum. Huzur veriyor. Kimi arkadaşlarım denize girip, suların içinde oynuyor. Bense denizi seyretmeyi, dalgaları dinlemeyi tercih ediyorum. Havalar soğumaya başladı. Kalabalık azaldı. Çocuk parkında yaramazların cıvıltıları yok artık. Salıncağın gölgesinde pinekleyen bir kaç arkadaş var parkta canlı namına. Sabah, daha güneş doğmadan gelip oltasını sandalyeye sabitleyen adam da olmasa, sahile de gelen yok. Kasabanın bu halini seviyorum. Tüm kasabanın tek sahibi bizmişiz gibi geliyor. Yemek bulduğumuz sürece değmeyin keyfimize. Adam bugün balık tutabilecek mi acaba?
Gerçekten haber değeri olan, dünya çapında önemli bir gelişme: sayısal karasal televizyon yayıncılığında bir kilometre taşı. 2 Haziran 2016 tarihini bir yerlere not etmekte yarar var. Karasal da neymiş, bitmiş teknoloji diye birileri ahkam keserken, kaliteli yayının karasal platformdan yapılabileceğini gösterdi TRT.
Twitter'dan takip ettiğim hesaplardan birisinden ve TRT'nin haber bültenlerinden öğrendiğime göre 2 Haziran 2016 tarihinde TRT, 4K yayınlarını DVB-T2 HEVC formatında, Ankara'da UHF 56. kanaldan "ücretsiz" olarak yayınlamaya başladı.
TRT4K Yayını bugünden itibaren Karasal Verici DVB T2 ile Ankara Dikmen UHF56.kanaldan deneme yayınına başladı. pic.twitter.com/5XbVb2zjkG— Hikmet KOCAMAN (@HikmetKOCAMAN1) 2 Haziran 2016
Bu yayının DENEME yayını olduğunun altını çizmek gerekiyor. Düzenli bir yayın değil şimdilik. Bu yüzden kesintiler, sorunlar, format denemeleri yaşanabilir.
Bu noktada akıllara ilk gelecek soru yayını nasıl izleyebileceğimiz. Bildiğim kadarıyla yanıt vermeye çalışayım.
Söz konusu deneme yayını DVB-T2 platformunda gönderiliyor. Bu yüzden öncelikle DVB-T2 alıcılı / tünerli (tuner) bir cihaza ihtiyacınız var. Benim evimde kullanmakta olduğum televizyon DVB-T2 tunere sahip. Ancak bu yayını almak için yeterli değil. DVB-T2 tünerin yanı sıra bir de yayının kodlanmasında kullanılan High Efficiency Video Coding'i (HEVC - H.265) çözecek bir özelliğe ihtiyaç var. Özetlersek, DVB-T2 HEVC uyumlu alıcı cihazları ile yayını almak olanaklı, elbette şimdilik sadece Ankara'da.
Dikkat ederseniz, televizyon yerine alıcı cihaz ifadesi kullandım. Çünkü, piyasada satışta var mı bilemiyorum, ancak DVB-T2 HEVC özellikli set üstü kutularını da yayını almak için kullanabilirsiniz.
Yayıncılık tarihinde bir kilometre taşı niteliğindeki bu gelişmede emeği olan tüm meslektaşlara teşekkürler.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.