Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Paris, Osmanlı aydınına da ilham olmuş |
İlhami Yangın'ın çalışması, Osmanlı'nın son dönemlerinden başlıyor. Kitabın odaklandığı konu, isminden de anlaşılacağı gibi, Osmanlı'da sosyalist akımlar. Hal böyle olunca, meşrutiyetler ve kurtuluş savaşı mücadelesi dönemi de, bugüne kadar hiç okumadığım bir bakış açısından, kitapta işlenmiş. Yangın, akademik bir çalışma titizliği ile yazdıklarına referans göstermiş. Kitap boyunca bir çok kez dip notlarla, bahsi geçen konuların ayrıntılarına dair bilgiler paylaşılmış. Kaynakça bölümünün 17 sayfa tutması, kitabın bu özelliğinin kanıtı niteliğinde.
Osmanlı'da sosyalizmi incelerken, sosyalizm düşüncesinin öncüleri, Avrupa'daki fikir babalarına da değinmiş Yangın. Karl Marks'tan Lenin'e hem fikir hem eylem anlamında öncülerinin hayatlarından ilginç bilgiler ve bu bilgiler üzerinden çıkarımlar yapılmış. Kitap, bu bakımdan, Soner Yalçın, Yalçın Küçük gibi araştırmacıların eserlerini hatırlatıyor. Akrabalık ilişkileri, dini ve etnik kökenlerin hayat görüşlerine etkileri kitapta araştırılmış.
Ülkemizin sol geleneğinin temellerini oluşturan isimlerin geçmişleri de yukarıdaki paragrafta bahsettiğim tarzda irdelenmiş. Kitabın referans olarak kullandığı eserlerin bir bölümünü okuma listeme ekledim. İlerleyen günlerde, bu kitaplara ilişkin notları da blogda paylaşmaya çalışacağım.
Yangın'ın çalışması, yakın tarihimizle ilgili okuduğum eserler arasında en ilgi çekicilerinden birisiydi. Konunun meraklılarına duyurmuş olayım.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.