Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Kentlerin tarihi turistlik mekanları hep "eski kent" olarak adlandırılan bölgeleri olur. Ankara'nın eski kent merkezi elbette Ulus semti ve özellikle kale civarı. Hisar mahallesi olarak geçiyor sanırım resmi adı. Burcunda bayrağımızın dalgalandığı alan dışında kale, ziyarete açık. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Müzesi ve Erimtan Müzesi'nin ardından kale civarında bir müze daha var artık: Gökyay Vakfı tarafından inşaa edilen eski Ankara evi mimarisine sahip bir binada hizmet veren Satranç Müzesi.
Akın Gökyay'ın adını duyan çok yoktur belki. Ancak Nurus desem, özellikle ofis mobilyaları diye de eklesem bir çoğunuz biliyorum diyecektir. Akın Gökyay, Nurettin Usta'nın damadı. Ankara Sanayii Odası'na kayıtlı ilk kadın sanayici olan Birten Gökyay'ın eşi. Bu bilgileri Nurus'un web sayfasından öğrendim. Akın Gökyay'ın 1975 yılında başlayan satranç takımı toplama tutkusunun sonucu bugün Altındağ Belediyesi binasının hemen arkasında yer alan müze ile sonuçlanmış.
yazının devamına tıklarsanız daha fazla takımın fotografını ve ek bilgileri de görebilirsiniz |
Müzenin içerisinde, Ankara evinin avlusunda yer alan, keyifli bir kafe ile satış mağazası da yer alıyor. Pelit pastaneleri tarafından müze için özel üretilen satranç takımı şeklindeki çikolata, ilginç ürünlerden. Ne kadar pratik olur, elinizi dokunduğunuzda erimeye başlaması beklenilen çikolatadan bir takım ile satranç oynamaktansa takımı doğrudan yemek daha keyifli olur sanırım.
Pazartesi günü ve kimi bayramlar / özel günler dışında 10-12.30 ile 13.30 - 18 saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye ulaşmak için en mantıklısı toplu taşıma araçlarını tercih etmek olacaktır. Ulus'a neredeyse her semtten otobüs / dolmuş var. Ankara'nın doğu tarafındaki semtlerinden kalkan dolmuşlar, Bentderesi'ne doğru ilerlerken Hamamönü'nden geçerler. Hamamönü'nden Altındağ Belediyesi binasına doğru gelirken dolmuştan indip Belediye binasının yanından kaleye doğru çıkan dar geçitten geçtiğinizde müzeyi sağınızda göreceksiniz. Yazıdaki fotograflara baktığınızda, bölgeyi bilenlerdenseniz, müzenin yerini tahmin edebileceğinizi umuyorum. Bir başka yol tarifi de Ankara kalesi yönünden vereyim. Kalenin içini dolaştıktan sonra Koç müzesi olarak hizmet veren hanın yanından aşağıya doğru bir yokuş iner. Samanpazarı'na doğru inen bu yokuşun sonunda Altındağ Belediyesi binasına doğru ilerlerseniz müzeyi solunuzda göreceksiniz.
Müzenin iletişim bilgileri şöyle:
http://www.gokyaychessmuseum.org/
Haman arkası Sakarya Mah. Basamaklı Sok. No:3 06230
Altındağ / Ankara
tel: 0 312 312 13 04
Müzenin iletişim bilgileri şöyle:
http://www.gokyaychessmuseum.org/
Haman arkası Sakarya Mah. Basamaklı Sok. No:3 06230
Altındağ / Ankara
tel: 0 312 312 13 04
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.