Santiago / Şili, 2008 |
Basın olarak akredite olduğum bir etkinlikti NAB 2016. Böyle olunca, etkinliğin neredeyse tüm büyük katılımcılarının, basın duyuruları gönderildi posta kutuma. Bu yazıda, NAB 2016'da öne çıkan gelişmeleri aktarmaya çalışacağım. Elbette eksiklerim olacaktır. Yorumlarınız ile eksik / yanlış konularda katkılarınızı bekliyorum.
- 4K UltraHD: Geçenlerde bu konuda bir kaç yazı yazmıştım. Sonra, kıymetli meslektaşım Uygar Boynudelik'in sayfasındaki paylaşımını okudum. 4K, yayıncılık sektörünün itici gücü olmuş durumda. Kameradan montaj setlerine, yayın masalarından naklen yayın araçlarının ekipmanlarına tüm yayın zincirini yeniden tanımlayan bir gelişme 4K. İlerleyen yıllarda sırada ne olduğunu da bugünden biliyoruz: 8K. Bugün, kimse evlerde 55'' büyüklüğündeki ekranların anlamsızlığını konuşmuyor. Varsa yoksa 4K ve daha da yüksek çözünürlük. Gerçekten bir ihtiyaç mı yoksa endüstrinin dayatması mı sorusunun yanıtı ortada. NAB 2016, grafik animasyon şirketlerinden kamera üreticilerine tüm sektörün 4K'ya uygun modellerinin görücüye çıktığı bir platform olmuş.
- IP: IP'nin nesi yenilik diye düşünebilirsiniz. Yayıncılık dünyası için oldukça büyük bir yenilik aslında IP. Stüdyoların ve naklen yayın araçlarının kablolamasından, ekipmanların çalışma mantığına kadar büyük dönüşümlerin yaşanmasına neden oluyor IP. Bilgi teknolojisi dünyasından çok iyi bildiğiniz Internet Protocol kelimelerinin baş harflerinin dışında, yeni bir şey değil IP. Aslında bir yerde, yayıncılık dünyası ile bilgi teknolojisi dünyasının bir araya geldiği, yayın teknolojisindeki cihazların bilgi sistemi tabanlı olduğu gerçeğinin ulaştığı son nokta. Senelerdir beklenilen ancak çeşitli gerekçeler yüzünden uzayıp giden nişanlılığın ardından gelen mutlu evlilik gibi. Cicim ayları geçtikten sonra, çoğu evlilik gibi mi olacak bu birliktelik yoksa istisnalardan mı orasını zaman gösterecek.
- Sanal Gerçeklik (Virtual Reality): Üç boyutlu gözlükler ile izlenilen 3 boyutlu filmlerin, televizyon dünyasında tutmayacağını öngörmüştüm. Kimse evinde özel gözlük takıp bir şey izlemez demiştim. Her zaman olmasa da bu kez tahminim tuttu. Artık bir çok firma 3D ekranlarının üretimini sonlandırdı. Ancak sanal gerçeklik 3D'den farklı bir yol izleyecek gibi görünüyor. Mobil cihazlarla başlayan bu "çılgınlık", içerik üretimi konusuna yeni bir "boyut" kazandıracak gibi görünüyor. İlerleyen yıllarda sanal gerçeklik konusunu çok daha fazla konuşacağız. İnsanın gerçeklik ile bağını kopartacak kadar "gerçek" uygulamalar bizleri, bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz distopyalara götürür mü bugünden tahmin etmek zor. Ancak, asıl sorunlarımızı görmemizi engelleyen bir sanallık muktedirlerin işine gelecektir. Sırf bu yüzden bile olsa, sanal gerçeklik ilerleyen yılların sıcak konusu olmaya devam edecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.