Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Gaziantep, Zeugma müzesi, kalesi, çarşısı kadar mutfağıyla da ünlü bir kent. Tatlıları, kebapları, beyran, yuvarlama ve elbette lahmacunu çok özel. Ne mutlu ki artık bu özel tatları denemek için Antep'e kadar gitmenize gerek yok. Ankara'daysanız Yıldız'a gitmeniz yeterli.
Turan Güneş Bulvarı'nın paraleli olan cadde üzerinde, Hollanda elçiliğinin önünden geçip Çankaya yönünde aşağı doğru ilerlerken sol tarafınızda göreceksiniz Beyran - Entep Mutfağı adlı mekanı.
Antep usulü lahmacun |
Fazla çeşitli olmayan bir menüsü var. Odun ateşli taş fırında pişen lahmacunu Ankara'nın ne lezzetli Antep usulü lahmacunu. Malum, sarımsak da katılıyor içine Antep usulünün. Ancak Beyran'daki lahmacunu öne çıkartan sadece sarımsak değil, hamurun inceliği ve çıtırlığı.
Beyran |
Beyran, et suyu, sarımsak ve pirinç ile hazırlanan bir çorba. İçerisinde et de var. Antep'te harlı yanan ocağın üzerinden pense ile tutularak indirilip, olanca sıcaklığı ile servis ediliyordu. Beyran'da da aynı usül geçerli. Pense ile alındığını görmedim gerçi ancak çorbanın sıcaklığı, elle tutulamayacağını düşündürüyor.
Katmer |
Katmer ise az şekeri ve bol malzemesi ile mutlaka tadılması gereken bir şaheser. Milföy hamurundan katmer yaptığını ileri sürenler bile var Ankara'da. Beyran'daki katmer, gerçek süt kaymağı, kuş gözü/kuş boku tabir edilen fıstık ve şekerden imal ediliyor. Odun ateşinde taş fırında pişiyor. Porsiyon bir kişiden fazlasına yetecek ölçüde büyük. Öyle vıcık vıcık yağlı da değil hamuru. Üzerine şerbet de dökülmüyor. Zaten bildiğim kadarıyla katmere şerbet dökülmemesi gerekiyor. Beyran'da yediğim katmer, bugüne değin, Antep'tekiler dahil, yediklerim arasında, en başarılısı diyebilirim.
Katmerin çıtırlığına dikkat |
Yemek öncesi gelen firik pilavı da çok lezzetli. Özellikle tütsülenmiş şeylerin tadını sevenler firik pilavına bayılacaktır. Firik pilavının yanısıra ezme, patlıcan söğürme, çiğ köfte ile salata yemek öncesinin ikramlarından. Salatanın kaşık salatası olmasını beklerdim. Belki ilerleyen dönemlerde menüye Gavurdağı salatası da eklenir.
Fiyatlara gelince, baştan söyleyeyim bu yazdıklarım Nisan 2016 fiyatları. Blog yazısının tarihine bakmayıp yıllar sonra bu yazıyı okuyanlar yanılmasın sonra: Lahmacun 7, Beyran 15, Katmer 18 TL.
Adres:
Hilal Mahallesi, Rabindranath Tagore Caddesi, No 58/2, Çankaya, Ankara
0312 439 10 20
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.