Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
"Çok katmanlı pazarlama" denildiğinde pek tanıdık gelmeyebilir. Ancak eminim hepiniz Amway ve/veya Herbalife şirketlerini duymuşsunuzdur. Hatta okuyanlar arasında bu şirketlerin ürünlerini pazarlayan "distribütörler" de vardır belki. İşin doğrusu bu şirketlerin tanıtım toplantılarına hiç katılmadım. Çevremde her iki şirkette de ürün pazarlayan arkadaşlarım var. Bu arkadaşların hayatlarından gözlemlediklerimden bu tip işlerden büyük paralar kazanmanın pek olası olmadığını biliyordum. Ne yalan söyleyeyim Dr. Tekbaş'ın kitabını okuyana kadar işin bu derece vahim olduğunun farkında değildim.
Dr. Erdinç Tekbaş, elektrik-elektronik yüksek mühendisi bir meslektaşım. Mühendislik eğitimi dışında kamu yönetimi alanında yüksek lisans derecesine, sosyoloji alanında doktora derecesine sahip bir araştırmacı. Ticari Cemaatler, Dr. Tekbaş'ın doktora tez çalışmasından kitaplaştırılmış. 187 sayfalık çalışma, Mayıs 2011 tarihli ilk baskısı Seçkin yayınlarından çıkmış. Kitap, tez çalışmasından üretildiği için kitap boyu çoğu inanılmaz gelen bilgilerin tümü referanslı. Bu inanılmaz gelen bilgileri bu sayfada tekrarlamayacağım. Merak edenler için kitabı okumalarını önermek dışında yapabileceğim bir şey yok. Dr. Tekbaş, araştırmasında Herbalife şirketini ele almış. Ancak, kitapta genel olarak çok katmanlı pazarlama şirketlerinin yapısı irdelenmiş. Bu konuda ülkemizde bildiğim kadarıyla ilk çalışma. Elbette çok önemli. Yılmaz Erdoğan'ın Neşeli Hayat isimli filminde de konu edilen bu alan, pek çok isimsiz mağdur yaratmış durumda ve yaratmaya devam ediyor. Bu tip bir işle ilgilenenlerin ve/veya ilgilenmeyi düşünenlerin MUTLAKA okuması gereken bir eser. Kitapçılarda bulması biraz zor olabiliyor. Ancak internet üzerinden satışı var.
Akıcı bir dille kaleme alınan kitabı okumanızı öneririm...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.