Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
İstanbul, 2015 |
Bu konular pek ilgi çekmiyor biliyorum. İşin acısı, en yakın takip ettiğim konular bunlar: sayısal karasal yayıncılık. Hem televizyon hem de radyo. İşin bir başka acı yönü; her ikisi de ülkemizde bulunmuyor. Yani bir yerde, takip ettiğim konular, insanların pek bilgisi olmadığı, deneyimleme olanağının ise sınırlı olduğu konular. Sanırım bu yüzden, blog sayfamın izleyici sayısında, uzun yıllardır, kaydadeğer bir artış olmuyor :)
Gene de yılmadan yazmaya devam. Bu arada bir "müjde" vereyim: Sayısal karasal yayıncılık konusunda ülkemizdeki gelişmeleri derleyip toparlayacak bir kitap çalışmasına başladım. Hedefim bu yaz başına, haziran 2016'ya yetiştirmek. Yayıncı bulabilirsem, sizlerle buluşacak.
Televizyon yayınlarının analogdan sayısala dönüşmesi ile radyo yayınlarının analogdan sayısala dönüşmesi iki ayrı süreç. Farklı dinamikleri ve farklı nedenleri var. Televizyon yayınlarının dağıtımında, evlere ulaştırılmasında, "karasal"ın dışında uydu ve kablo seçenekleri de var. Uydu, ülkemizde, televizyon yayınlarına erişimin neredeyse yegane yöntemi haline gelmiş durumda. Oysa Avrupa Birliği ülkelerinde, ülkeden ülkeye değişik oranlar olsa bile, kablo, uydu ve karasal eşite yakın paylara sahiptir. Hatta, kablonun her zaman, uydunun ise çoğunlukla ücretli platformlar aracılığıyla yayın izlenmesine olanak sağladığı düşünüldüğünde, karasal sayısal televizyon, "kamu hizmeti" olarak değerlendirilmektedir.
Televizyon yayınlarının analogdan sayısala dönüşmesi ile birlikte frekans bandında ihtiyaç duyduğu yer azalmıştır. İşin, yayıncılar açısından, acı yanı, bu azalan ihtiyaç sonrası boşa çıkan frekans bandı, mobil hizmet sunucularının iştahını kabartmaktadır. Yayıncılar, gittikçe daha dar bir banda sıkıştırılmaya, daha dar bir alanda hizmet sunmaya zorlanmaktadır. Özel yayıncılar tarafında, bu zorlamaya pek fazla itiraz eden yoktur. Çünkü özel yayıncılar açısından karasal sayısal platformda yer almak, üstlenilmesi gereken ayrı bir maliyet kalemidir.
Avrupa Komisyonu'nun bir açıklaması, kamu hizmeti yayıncılarının Avrupa'daki birliği EBU'yu endişelendirmiştir. EBU, geçtiğimiz hafta içerisinde yayınladığı bir bildiri ile bu gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirmiştir. Avrupa Komisyonu, 700 MHz'in 2020 yılında boşaltılmış olması gerektiğini açıklamıştır. AB Üyesi ülkelerin 694-790 MHz bandını 2017'den itibaren boşaltmış olması gerektiği de Komisyonun açıklamasında dikkat çeken bir noktadır.
Konu, ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir. Elbette gündem çok yoğun olduğu ve konunun ayrıntılarına hakim gazeteci yokluğu, konunun tartışılmasını olanaksız kılmaktadır. Umarım, yazmakta olduğu kitap, bu konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur.
Özgür Hocam,sayısal teknolojileri öyle berrak bir biçimde anlatıyorsunuz ki!Müthiş faydalandığımı söylemeden edemeyeceğim.Sitenize verdikleriniz,emeğiniz,azminiz hakikaten takdire şayan.Yorum yok diye sanmayın ki,karşılık bulmuyor,takip edilmiyor.En azından biz ailecek sürekli takipteyiz.
YanıtlaSilSaygılar,selamlar.Caner
Böyle yorumlar çok iyi oluyor. Teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilDark dvbt2 USB TV ekran kartını alsam su anda kullanabilir miyim?Sanırım ülkemizde dvbt2 yayınları su an kullanılmıyor ya da sadece İstanbul ve Ankarada kullanılıyor tam emim değilim canakas sitesinde belirttiğim yerlerde test yayınının başladığına dair duyurulara rastladim. Dvbt2 destekleyen bir USB TV kartı ile su anda kullanımda olan yayınları izleyebilir miyim?
Ya da sizin tavsiye edebileceginiz win8.1 uyumlu bir USB TV kartı var mi?
Ayrıca bu küçük anteni dışarıya mi koymaliyiz yoksa evin içinde mi durucak?
Konu hakkında bilginiz var mi onuda bilmiyorum dvbt yazan kim varsa hemen hemen hepsine mesaj atiyorum inşallah geri dönen olur.
Blogunuzu da takibe aldim güzel bilgiler var :)
Ülkemizde sayısal karasal televizyon yayını yok şu anda. Test yayını da yok. T2 kartı aslanız da yayın alamazsınız (şubat 2016 itibariyle). Yayın ne zaman başlar, belli değil.
YanıtlaSil