Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Necdet Pamir'i TMMOB'nin etkinliklerinde dinlemişliğim var. Türkiye'de, kamu yararını önceleyen bir mühendisin neler yapabileceğinin kanlı canlı örneğidir Sayın Pamir benim için. Öncelikle konusuna hakim olması gerekir, aslında herkesin ancak özellikle insan sağlığı konusunda çalışanların.
Şimdi ne ilgisi var, Pamir ve sen mühendislersiniz, sağlık hekimlerin işi diyeceksiniz. Hemen anlatayım; mühendislik/mimarlık aslında bir yerde koruyucu hekimliktir. Bu tespit de bir meslek büyüğüme ait. İlk duyduğumda anlayamayıp, nasıl yani demiştim.
Açıkladı;
inşaat mühendisi işini düzgün yaparsa binalar yıkılmaz, elektrik mühendisi işini düzgün yaparsa aydınlatma, ses sistemleri insanların gözünü, kulağını bozmaz, elektrik çarpmaz hatalı bir hesaptan ötürü. Aynı mantığı tüm mühendislik ve mimarlık uzmanlıkları için sürdürebilirsin.
Necdet Pamir, bu anlamda üzerine düşeni yapıyor. Konusuna hakim, petrol mühendisliği eğitimini, enerjiye bütünsel yaklaşım için bir basamak olarak kullanmış bir yerde sanırım. Yazdığı kitabın tam adı şöyle: Enerjinin İktidarı / Enerji Kaynaklarını Elinde Tutan Dünyayı Elinde Tutar!. Hayykitap'tan, mürekkebi üzerinde bir kitap, Ocak 2016 tarihli. Sevindirici olanı, 512 sayfalık kitabın, 28 TL gibi bir bedel ile satılıyor olması. Muhtemelen internet sitelerinde daha da hesaplı satılıyordur. Kitabın ilk baskısının tükendiğini ve ikinci baskısının, belki de üçüncüsünün, yapılacağını öğrendim.
Sayın Pamir'e de ilettiğim gibi, kitap, enerji konusuna giriş niteliğinde. Enerji, çok geniş bir konu ve bir takım temel kavramları bilmeden, daha ayrıntılı, daha bölgesel konuları anlamak olanaklı değil. Bu bakımdan Enerjinin İktidarı kitabını, Enerji 101 gibi düşünmek gerekiyor sanırım. Sonuçta her kriz, her bölgesel kavganın altında enerji paylaşımı ile ilgili bir "gizli" gerekçe saklanıyor. Bu "gizli" gündemi anlayabilmek adına, Sayın Pamir'den devam kitapları bekliyoruz.
Kitap, aslında son derece teknik ve zorlu bir konuyu herkesin anlayabileceği berraklık ile anlatıyor. Enerji, kaynaklarının çeşitliliği bakımından bile, farklı mühendislik disiplinlerinin ilgilendiği bir konu. Ancak, işin sadece mühendislik yanı yok elbette. Ekonomi bilmeden enerji konusunda kalem oynatmak da olanaklı değil. Ekonomi ve mühendislik de yetmiyor bir yerde. Tarih ve coğrafya, strateji, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, askeri güçler...
Gördüğünüz gibi enerji bir umman. Bu umman içerisinde kılavuz olmadan yol aramak, enerjinin labirentlerinde kaybolma ihtimalini de içeriyor. Necdet Pamir, bize bir el feneri hediye etmiş. Enerjinin dehlizlerinde yolumuzu bulmamız için. Teşekkür etmekten ve kendisini örnek almaktan başka ne gelir elden, bir de kitabını naçizane tanıtmak. İşte bu yazı bu amaç için yazıldı.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.