Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Siz okumaktan sıkıldınız mı bilmiyorum ancak ben yazmaktan sıkıldım. Gene de süreci ve gelişmeleri takip etmeden duramıyorum. Takip edip öğrendiklerimi kendime saklasam, insanlığımdan utanırım. O zaman buyurun yeni gelişmelere:
Öncelikle bir öneri ile başlayayım. LinkedIn'e üye olun, eğer halen olmadıysanız. Benim profil bilgilerime, bu blogun tepesindeki hakkında sekmesinden de ulaşabilirsiniz. Buradaki bağlantıya tıklayarak da. LinkedIn sayesinde tanıştığım Almanya'da yaşayan bir meslektaşın gönderdiği iki haberi bu yazıya konu edindim. Siz de LinkedIn'e üye olursanız ve benim gibi şanslılardan olursanız, böyle kıymetli meslektaşlarla haberleşme içerisinde olabilirsiniz. Gelelim haberlere.
İlk haber, Almanya'dan. Almanya, malumunuz yayın teknolojilerinin geliştirildiği, standart haline gelen uygulamaların, teknoloji çözümlerinin üretildiği merkezlerden. Fraunhofer Enstitüsü ve IRT bu alanda da çalışmalar yapmakta. Bu ilk haber IRT ve Fraunhofer'in birlikte yer aldığı bir çalışma ile ilgili.
Almanya, DTT şebekesini DVB-T MPEG2 olarak kurmuş ancak yeterli ilgiyi görmemesi ve tercih oranı %6'larda kalması üzerine ticari yayıncılığın büyük oyuncularının DTT şebekesinden çıkması üzerine bir hayal kırıklığı hikayesi haline gelmiş bir ülke. Ardından DVB-T2 kurulsun mu diye uzun süren bir tartışma / araştırma dönemi geçirdiler. Bu blogda da konu ettiğim bir rapor, halen sektör profesyonellerince hatırlanır / etkinliklerde soru olarak gündeme taşınır. Ancak tüm farklı yaklaşımlar ve eleştirilere karşın, Almanya kamu yayıncıları DVB-T2 HEVC olarak 2017'de şebekelerini güncelleme kararı aldılar. Avrupa için DVB-T2 HEVC şebekesi bir ilk olacak. Malum, Güney Kore'de 4K yayınlar taşınan bir DVB-T2 HEVC şebekesi mevcut.
İşte bu Almanya'da, IRT, Fraunhofer Enstitüsü, FAU (Üniversite), Rohde & Schwarz (verici sistemleri ve bir dizi başka yayın cihazı geliştiren şirket), Nokia, BMW ve BR (Bavyera Bölgesi Kamu Yayıncısı) bir araya gelip Integration of mobile and broadcast radio in LTE/5G adında bir proje oluşturmuşlar.
Projenin basın duyurusu bundan iki hafta kadar önce yapılmış. Projenin önemi şurada, malum DTT'nin, FM ve sayısal radyo teknolojilerinin mobil şebekelerle nasıl bir ilişki içerisinde olacağı tartışılıyor. Ülkemizde de bu konuda önemli açıklamalar yapılıyor. Benim çok önemli bulduğum ve üzerine bir kaç yazı yayınladığım bir açıklama, artık Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili olarak görevini sürdüren, Sn. Esat ÇIPLAK'tan gelmişti. Sn. ÇIPLAK, halen internet sitelerinde bulabileceğiniz açıklamasında bu gelişmelere dikkat çekerek yeni bir anlayış ile sürecin ele alınmasını ve mobil şebekelerin kullanılması seçeneğinin değerlendirilmesini önermişti.
Almanya örneği ya da bu yeni proje grubunun hedefi biraz uzun ölçekli. Almanya, yazının başında da belirttiğim gibi DVB-T2 HEVC şebekesini kuracağını duyurdu ve bu fikrinde vazgeçtiğine yönelik bir yeni bilgi yok. Ancak, bir yandan, biz 4,5 G olarak adlandırdığımız bir ara teknolojiyi kurmaya ve bu ara teknolojideki cihazlar milyon dolarlar yatırmaya çabalarken, 5G ile yayın şebekesi nasıl bir arada çalışır sorusuna yanıt arıyor.
Meslek odaları bu açıdan çok kritik yapılar. Düşünün ve sorgulayın, ülkemizde 4G mi olsun yoksa onu atlayıp 5G mi kursak tartışmaları yapıldığı dönem Elektrik Mühendisleri Odası'nın gündemi neydi? Merak ettim ben de sizin gibi, EMO'nun web sayfasında, basın açıklamaları diye bir bölüm var. Bu, 4G'yi bırakın 5G'yi bekleyin anlamına gelen ünlü açıklamanın tarihine baktım önce: 22 Nisan 2015. Yandaki görsel, EMO basın açıklamalarını gösteriyor. Yazılı basındaki açıklamalar ve haberler arşivine de baksanız konunun Oda'nın gündeminde olmadığını görüyorsunuz. Belki, ilerleyen dönemlerde düzenlenen panellerde, forumlarda, sempozyumlarda konu tartışılmıştır. Ancak, ne yazık ki zamanında kamu adına konuya yaklaşmak fırsatı kaçırılmıştır. Gerçekten de aslında 3G'nin sunmakta olduğu hız, sıradan kullanıcılar için son derece yeterlidir. 4,5 G olarak adlandırılan LTE Advance ile kazanılacak olanı, harcanacak milyonlarca dolar ile terazinin kefelerine koyduğunuzda hangi tarafın ağır basacağı ortadadır. Ülkemiz için, iktisattaki ifadesiyle "Teknolojik Fırsat Penceresi" doğmuştur. 4G, 4,5G ile ilgilenmeden tüm araştırma - geliştirme yatırımlarını, çabalarını 5G teknolojilerine kaydırmak, kamu kaynağını en verimli kullanmak bakımından anlamlıdır. Ya da anlamlıydı, artık geçmiş olsun.
Son söz olarak, her ne kadar adı "Elektrik" mühendisleri odası olsa da EMO, elektronik ve haberleşme konularında da tek yetkili oda konumundadır. Bunun farkına varıp, tüm yapısını bu gerçekliği de içine alacak şekilde düzenlemesi elzemdir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.