Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
SOHO'da Karl MARX'ın kaldığı ev |
Sektör etkinliklerini 2011 yılından bu yana takip eden birisi olarak Netflix'in Türkiye pazarına girişini, uzunca bir süredir bekliyordum. 2013 yılında Londra ve Talin'de takip ettiğim iki sempozyumda da en çok konuşulan konu Netflix'ti. Aslında Netflix ile ilgili ilk yazımı, Avrupa'da esen OTT rüzgarını değerlendirdiğim 2011 yılında yazmışım.
2013 yılında, televizyon yapımları için verilen ödülleri toplayan House of Cards da Netflix için üretilen bir içerikti. Belki haber bundan ibaret olsa, televizyon dünyası açısından çok önemli olmayabilir. Sonuçta Digitürk'ün platform kanalı için ürettirdiği Bir Erkek Bir Kadın adlı uyarlama da çok tuttu örneğin. Ancak House of Cards, TV pazarını ve işleyişini kökten sarsıcı özellikler taşıyordu. Öncelikle, yapımcıları dizideki ilişkiler ağının bir pilot bölümde anlatılamayacak kadar karmaşık olduğunu bu yüzden bir sezon için sipariş verilmesini istediler, pilot bölüm olmaksızın. Ülkemizdeki işleyişin ayrıntılarını tam bilmiyorum işin doğrusu. Böyle pilot bölüm uygulaması ne kadar yaygındır emin değilim. Ancak, ABD'de, pilot bölüm ve denek izleyicinin bölümü sevip sevmemesi, yapımcının ve projenin kaderini etkiliyor(muş). Netflix ise yapımcıya güvenip, pilot bölümsüz 13 bölümlük siparişi vermiş. Aslında, öykü burada bitse, gene pazarı sarsıcı sayılmaz. Bana kalırsa, Netflix'in dönüştürücü öyküsü buradan sonra başlıyor: House of Cards'ın 13 bölümü aynı gün platforma ekleniyor. Doğru okudunuz, bir sonraki haftayı beklemeden, tüm sezonu aynı gün platformda buluyor aboneler. Sonuç derseniz, 2013'teki yazımı okumanızı öneririm.
Peki, Türkiye TV pazarına Netflix'in etkisi ne olur?
Bu sorunun kısa bir yanıtı yok. Öncelikle Netflix'in Türkiye pazarından beklentilerini öğrenmek gerekiyor. Tüm dünyada sunduğu içeriği Türkiye'de de pazara sunup, ne gelse kardır diye mi yaklaşacaklar. Yoksa, yerel içerik üreticileriyle, yerel pazara göre özelleştirilmiş bir içerik ile piyasayı zorlayacaklar henüz bilmiyorum. Ancak, başlıkta da belirttiğim gibi Netflix değiştirecek, orası kesin.
İlerleyen günlerde daha ayrıntılı değerlendirme yazısı ile konuyu irdelemeye devam edeceğim. Bu yazıyı, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar açısından bir tespit ile bitirmek istiyorum. Malum, ülkemizde radyo / tv yayıncılığı üst kurul tarafından denetleniyor ve düzenleniyor. İlgili yasa maddesi 6112. Yasanın tanımlar bölümüne dikkatli bakmanızı öneririm.
MADDE 2 – (1) Bu Kanun, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında, her türlü teknik, usul ve araçlarla ve her ne isim altında olursa olsun elektromanyetik dalgalar veya diğer yollarla yapılan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleriyle ilgili hususları kapsar. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılar, ikinci fıkra gereğince Türkiye’de yerleşik kabul edilenler ile üçüncü fıkra hükümlerine tabi olanlardır.
Bu tanımlar bölümündeki ifadelere göre hangi teknolojiyi kullanırsanız kullanın ülkemizde radyo/tv/isteğe bağlı tv yayını yapmak üst kurul denetimine ve yetkilendirmesine bağlı. Bir başka gerçek ise yasalarda yazılı kurallar, ancak uygun alt düzenlemeler (yönetmelikler/yönergeler/usül ve esaslar vb) yayınlanırsa uygulanabilir. Şimdilik başka bir şey eklemeyeyim...
Özgür bey merhaba,
YanıtlaSilAnadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi'nde TRTOKUL'a televizyon programı hazırlayan ekibin/birimin teknik taraftan bir parçasıyım. Blogunuzu tesadüfi olarak bulmuştum ve çok memnun kalmıştım. Bizim alanda bu şekilde düzenli olarak yazı yazan ve güncel bilgiler veren pek kimse yok. Umarım bundan sonra da yazılarınız/blogunuz devam eder. Sayenizde birşeylerin farkına varmak güzeldi..
Merhaba Murat Bey,
YanıtlaSilBöyle yorumları okumak, yazdıklarımın birilerinin işine yaradığını öğrenmek mutluluk veriyor.
Yazmaya devam edeceğim, orası kesin. Ancak, yazabilmek için öğrenmek, öğrenmek için de özellikle yurtdışında düzenlenen konferansları takip etmek gerekiyor. İşin bu "takip" kısmında ciddi sorunlar var.
Bakalım, Allah büyük. Bir çözüm bulabilirsem, yazdıklarım daha da ilgi çekici olacaktır umarım.
Selamlar, saygılar