2014 @Paris |
Bugüne değin 92 yazı yayınlamışım DTT etiketli. Sayısal karasal televizyon kelimelerinin İngilizce yazılışlarının baş harflerinden oluşan bu kısaltma, sadece ülkemiz için değil, dünyanın her ülkesinde önemli bir konu. Çünkü, süreler değişse bile, uyanık olduğumuz saatlerin önemli bir bölümünü karşısında geçirdiğimiz "cihaz" ile ilgili.
Ülkemizde, olmayan bir şey DTT. Kelimenin gerçek anlamıyla, DTT şebekemiz HİÇ yok. Öyle deneme amacıyla yayında olan bir yayın da yok. Bir zamanlar bir takım deneme yayınları yapılmıştı ancak son dönemde böylesi bir yayın da yok. Peki Avrupa'da durum nedir, mesela Fransa ne alemde derseniz, neden böyle diyeceğiniz sorusunu yanıtsız bırakarak, hemen anlatayım:
Fransa gibi Avrupa'nın bir çok ülkesinde DTT yayınları DVB-T ve MPEG-2 olarak başladı. Analog karasal yayınların tamamen sonlandırılmasından bu yana, Avrupa, televizyon yayınlarına uydu, kablo ve DTT seçeneklerinden bir veya birkaçını kullanarak erişiyor. Hangi yöntemin ne oranda kullanıldığı, ülkeden ülkeye değişiklik gösterse bile Avrupa Birliği üyesi 25'in ortalamalarına bakarsanız her bir yöntemin eşit oranlarda tercih edildiğini görebilirsiniz. Dediğim gibi ülkeden ülkeye oranlar ciddi ölçüde değişebiliyor.
Efendim lafı uzattığımın farkındayım ancak bir ön bilgi vermem gerektiğini düşündüm. Şimdi bu DVB-T MPEG-2 eskidi. Geride kaldı. Teknoloji değişti ve daha verimli yöntemler var artık. Son moda; DVB-T2 HEVC. Bu, otomobillerdeki full + full. Gerekli midir, alıcı tarafı pahalı değil midir sorularını başka bir yazıya bırakıp Fransa'ya geleceğim. Fransa, 700 MHz'i boşaltma kararının ardından yayınları DVB-T2 MPEG4'e taşıma kararı almış. Tarih de belli yeni sistem için: 5 Nisan 2016. Bu tarihten itibaren uygun alıcıya sahip evlerde DVB-T2 MPEG4 yayınlar, HD kalitesinde izlenebilecek.
Buraya kadar iyi güzel de bana ne bundan dediyseniz, biraz daha sabır istiyorum sizden. Ola li yolunuz Fransa'ya düşer, nasıl anten ile televizyon izlerim falan diye düşünürsünüz demeyeceğim. Derdim başka.
Fransa'da televizyon yayınını sadece DVB-T MPEG2 olarak devam ettirilen DTT üzerinden alan, bu arada Fransızcası Télévision Numérique Terrestre (TNT), 1,8 milyon hanehalkı için ne yapılacağı konuşuluyor, ki bu sayı %7'ye denk geliyormuş. Bu hanehalkının ne kadarının evinde HD'ye uyumlu alıcı olduğu, ne kadarının yalnızca SD yayınlara uygun cihaz sahibi olduğu verileri yayınlanmış durumda. Ayrıca Fransa, HD yayınların yaygınlaşacağını öngördüğü için Aralık 2009'dan bu yana ülkede satılan 66cm'den büyük ekranlı tüm TVlerin HD uyumlu olması zorunlu tutulmuş.
Fransa'da frekans işlerini düzenleyen kuruluş Agence Nationale des Fréquences, 5 Nisan 2016 tarihine kadar alıcıları uygun olmayanların alıcılarını güncellemelerini istiyormuş. Merak edenler için HD alıcı fiyatları 25 €'dan başlıyormuş.
Şimdi, gelelim konunun blogumda yer almasının nedenine. Malum, ülkemizde de TV yayınını halen sadece kılçık anten ile alan bir grup insan var. Bunların sayısı nedir bilen yok. Tahminler yapılıyor, %10 diyen var, %10'dan düşük sayılar veren var. Ancak bir gerçek var ki bu kesim, en düşük gelir seviyesine sahip insanlar. Şimdi ülkemiz için seçilen DTT parametrelerini düşünelim: DVB-T2 HEVC. Bu parametrelerle yapılacak yayını alabilecek alıcıların fiyatlarını düşünelim bir de.
Neyse, en güzeli hiç düşünmeyelim....
Konunun ayrıntılarını orijinal basın bülteninden okumak isteyenler için:
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.