İkinci yarıya çok daha istekli başladı Fenerbahçe. İkinci gol için rakip kaleye yüklenirken yaptığı ataklar özellikle sol kanatta Kostiç'in yaptığı ortalara dayanıyordu. 60 ile 65. dakikalar arasında Rangers beraberlik golüne çok yaklaşsa da savunma ve kaleci İrfan Can'ın gününde olması umutlarımızı sürdürmeye yetti. İkinci gol, sağ kanattan gelişen atak sonucu geldi. İkinci golün ardından J ose Mourinho'nun yaptığı değişiklikler ile çok daha baskılı bir futbol ortaya koyduk. Üçüncü gole çok yaklaştığımız ataklar olsa da ne yazık ki şutlar kaleyi bulmadı. Rangers'ın arada bulduğu net fırsatlarda ise İrfan Can başarılıydı. Şimdi uzatmalarda ve belki de penaltı atışlarında belirlenecek tur atlayan takım. Uzun zamandır izlediğim en heyecanlı ikinci yarı olduğunu ekleyerek notlarımı sonlandırayım. Sonuç ne olursa olsun, 3-1'lik ilk maçı çevirmeyi başardı Fenerbahçe. Tebrikler, umarım turu geçen taraf olmayı da başarırlar.
Böyle başlıklar kullanmak istemiyorum. Lafın tamamını söylemeyi de sevmem zaten. Ancak, günümüzde bırakın uzun yazıyı, yazı okuyan bile yok denecek kadar az. İnsanlar çoğunlukla "bakıyor" sadece. Başlıklara bakıyor, fotograflara bakıyor, televizyona bakıyor. Televizyonu bile izlemiyor kimse, uzun süredir. Sadece bakıyor. Bir yerde akıp giden, böyle olmaması gereken hayatına bakıyor aslında.
Sayısal karasal radyo ve televizyon üzerine blogumda bir çok yazı yayınladım bugüne değin. 2013 yılında Levira'nın düzenlediği etkinlikte Estonya'nın başkenti Talin'de İngilizce blogumu temsilen bir sunum yaptım. Gene 2013 yılında iki ayrı panelde Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'ni ve Elektrik Mühendisleri Odası'nı temsilen konuştum. Ayrıca 2010 öncesi Etkileşimli Televizyon konulu bir sunum yaptım İstanbul'da bir fuar / konferans sırasında, çalıştığım iş yerini temsilen. Türkiye'de ilk kez sadece kendimi temsil ederek bir oturumda sunum yapacağım.
Bana maliyeti olacak bu durumun elbette. Sonuçta iş yerinden senelik izin almam gerekecek, görevli gelmeyeceğim için. Ayrıca İstanbul'a ulaşım ve konaklama maliyetleri de cabası. Ancak, tüm bunların hiç bir önemi yok, inanın. Sonunda üyesi bulunduğum Elektrik Mühendisleri Odası'nı, KESK'e bağlı Haber Sen Sendikası'nı da gönül rahatlığıyla eleştirebileceğim sunumumda. Her iki örgüt de gerçekten çok özverili çalışmalar yürütüyor. Haber Sen'in Anten A.Ş. konusunda verdiği hukuk mücadelesini unutmak olanaklı değil. Ancak tüm bu iyi niyetli çalışmalara karşın eksik / hatalı tutum ve çalışmalar da yok değil. Sonuçta insan ve kurumlar bir şeyler yapınca hata yapıyor. Hiç bir şey yapmayan hata da yapmıyor. Belki benim beklentilerim yüksek iki örgütten.
Nelerden bahsedeceğim biraz ipucu vereyim.
Sayısal radyo teknolojilerinden bahsedeceğim elbette. Ancak, konuyu teknik ayrıntılara modülasyon teknolojilerine, bit oranlarına boğmak istemiyorum. Bu yüzden DAB/DAB+/DRM30/DRM+/HD Radyo/DVB-T2 ile ilgili kısa bilgilerle yetineceğim. Sayısal radyo ile ilgili özellikle vurgulamak istediklerim var. Mesela 20 yıldır sayısal radyo yayını yapan UK'de FM'i sonlandırmaya ilişkin hiç bir tarihin verilmemesinin arkasında ne var? FM'i sonlandıracağını ilan eden Norveç ve İsviçre'nin en belirgin özelliğinin kişi başına düşen gelirin yüksekliği olmasının özel bir anlamı var mı? Peki, sayısal radyo için mutlaka bir standart seçmek zorunda mıyız? Çoklu standart destekleyen çipler olsa radyo alıcılarında, nerede hangi teknoloji bize en uygun çözümü sunuyorsa onu kullansak olmaz mı?
Sayısal karasal televizyon meselesinin tarihçesini anlatacağım elbette, ancak ayrıntılarına girmeyeceğim. Sonuçta 20 dakikam olacak ve tarihçeye girsem sadece tarihçe anlatarak bitirebilirim süreyi. Ülkemizde, yayıncılık alanında kullanılan frekansların hiç birisinin ihale ile dağıtılmadığı gerçeği göz ardı edilerek yapılan sayısala geçiş projelerinin hüsrana uğrayacağının aşikar olduğunu düşünüyorum. Modeli sorgulamak gerekiyor bana kalırsa. Televizyon konusundaki zamanımı daha çok bu ülkemize özel koşullara ayırmak istiyorum. Yayınını uydu üzerinden FTA olarak gönderen yayıncılar sayısal karasal için istenilen koşulları yerine getireceğini beklemek fazla iyimserlik.
Sunumun son bölümünü frekans savaşlarına ayıracağım. Bugünlerde Cenevre'de deyim yerindeyse kan gövdeyi götürüyor. Mobil operatörler yayıncıların elinde kalan son UHF bölümüne, 470-790 MHz'e saldırmaya devam ediyor. Yayıncılar ve yayıncıların birlikleri kahramanca savunmaya devam ediyor. Aslında anlatılan bizim hikayemiz, her ne kadar haberdar olmasak da...
Etkinliğin programına buradan erişebilirsiniz...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.