Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Bugünlerde posta kutuma çok sayıda tanıtım iletisi düşüyor. Önümüzdeki hafta başlayacak IBC öncesi, firmalar ürünlerini tanıtabilmek için basın bültenleri gönderiyor. İşin doğrusu aşağıdaki başlığı ilk gördüğümde aklıma, bir kısmıyla hiç ilgilenmediğim, firma tanıtımları geldi. İletinin konu bölümünde şöyle yazılıydı:
Alliance for Open Media Established to Deliver Next-Generation Open Media Formats
Konuyu okuyunca, iletinin içeriğini de merak ettim. Kim biraraya gelmiş de yeni medya formatları için birlik kurmuş ki dedim kendi kendime. Sizleri de merakta bırakmayayım. Buyurun kurucu üyelere:
- Amazon
- Cisco
- Intel Corporation
- Microsoft
- Mozilla
- ve son olarak Netflix.
Birlikteliğin web sayfası da var elbette: http://aomedia.org/
İlk hedeflerini ise şöyle sıralamışlar:
The Alliance’s initial focus is to deliver a next-generation video format that is:
- Interoperable and open;
- Optimized for the web;
- Scalable to any modern device at any bandwidth;
- Designed with a low computational footprint and optimized for hardware;
- Capable of consistent, highest-quality, real-time video delivery; and
- Flexible for both commercial and non-commercial content, including user-generated content.
This initial project will create a new, open royalty-free video codec specification based on the contributions of members, along with binding specifications for media format, content encryption and adaptive streaming, thereby creating opportunities for next-generation media experiences.
Türkçeleştirmeyeceğim bu yazılanları madde madde. Sadece son cümlenin ne anlattığını söylemekle yetineyim. Video kodlama için kullanılan mevcut kodekler, yakında tarihin tozlu raflarında yerlerini alacak. Bu kurucular boşa bir araya gelmez. Geldiklerinde ortaya mutlaka sağlam ürünler çıkar. Bir araya gelenler arasında Microsoft'un da olduğunu ve ortaya çıkacak ürünün OPEN ROYALTY-FREE olduğunu da özellikle vurgulamak gerekir belki.
Bir de küçük ekleme yapayım. Bu ileti geldiğinde ilk yaptığım bu yazıyı hazırlamayı düşünmek oldu. Ancak yazıyı hazırlamadan önce iletiyi, Türkiye'de sektörü takip eden kıymetli meslektaşlarımla paylaştım. Uygar Boynudelik ve Tanıl Ergin, kendi web sayfalarında televizyon dünyasındaki gelişmeleri güçlü kalemleriyle anlatıyor. Kimi dönemler, yeterince sık yazamıyorum, bundan sonra bu dönemlerin artması muhtemel. Bu yüzden televizyon dünyasındaki gelişmeler ilginizi çekiyorsa;
adreslerini sık ziyaret edilenler arasında ekleyin derim. Ben öyle yapıyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.