Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Aslında OTT ve IBC 2015 başlıklı bir yazı yayınladım. Ancak işin boyutu bir değil iki değil. Bu yüzden konunun farklı bir boyutunu başka bir yazıda ele almam gerektiğini düşünerek, sizleri bir kez daha yoracağım. Teknik yazılardan sıkılan okuyucularımın affına sığınarak, olabildiğince herkese hitabeder hale getirmeye çalışarak OTT işini deşelim:
Hatırlar mısınız bilmem bir cinayet masası komiseri vardı: Behzat Ç adında. Bu zatın başrolde olduğu, epey sinkaflı küfrün geçtiği ve bipten diziyi izleyemez olduğumuz bir Behzat Ç. klasiği vardı pazar gecelerini dolduran. Bu diziyi internet sitesinden +18 etiketiyle bipsiz izleyebiliyorduk. Hatırladınız değil mi? İşte OTT, bu ve benzeri içerikleri RTÜK denetimine tabi olmadan yayınlamaya yarayan internet gibi, platform gibi bir şey aslına bakarsanız.
Peki neden ve nasıl RTÜK denetimine tabi olmayan bir platform olabiliyor? İşin sırrı IP'de ve internetin "özgür"lüğünde ve daha başka bir çok şeyde aslında. Bir kere, RTÜK'ün yönetmeliklerinden birisine sokmak şart OTT'yi denetim altına alabilmek için. Aslında bakarsanız 6112'ye göre OTT elbette RTÜK denetimine tabi. Kanunun başlangıcında kapsamı yazılırken öyle bir ifade kullanılmış ki:
Bu Kanun, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında, her türlü teknik, usul ve araçlarla ve her ne isim altında olursa olsun elektromanyetik dalgalar veya diğer yollarla yapılan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleriyle ilgili hususları kapsar.
Bu maddeye göre radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın (video on demand) her durumda denetime tabi. Tabi işin yasa yönünden durumu bu. Ancak bir de bu denetimin nasıl yapılacağını tarifleyen yönetmelik yönünden durumu söz konusu. RTÜK IPTV için ayrı Kablo TV için ayrı iki yönetmelik yayınladı başlangıçta. IPTV yönetmeliği, "sorunlar" yüzünden yürürlükten kaldırıldı ve Kablo TV yönetmeliği değiştirilerek ikisi tek yönetmelik haline getirildi. Ancaaak, OTT bu Kablo TV yönetmeliğine (tam adı Kablolu Yayın Yönetmeliği) uymuyor.
OTT işletmecileri, koşulları oldukça ağır olan Kablolu Yayın yönetmeliğine tabi olmak istemiyor. Tabi olurlarsa abone başı bedellerden tutun, daha bir çok konuda lisans bedelleri ödemek durumunda kalacaklar. Onların argümanı, ki bence de haklılar bu argümanlarında, madem OTT'yi Kablo TV yönetmeliğine sokuyorsunuz o zaman tüm Connected TV satan üreticilere de Kablolu Yayın Yönetmeliği koşullarını şart koşun. Sonuçta Samsung, LG, Sony, Vestel, Arçelik, Grundig... hangi marka alırsanız alın, internete bağlanabilen ve bir uygulama kurulabilen her televizyon aslında bir OTT abonesi haline gelebilir. Televizyonunuza kuracağınız bir uygulama ile OTT hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bu ister abonelikle olur, ister ücretsiz. O tamamen OTT işletmecisinin tercihi ve iş modeliyle ilgili. Kimisi reklam temelli bir model kurmuştur, kimisi pay per view der, kimisi subscription VOD der. Artık o adama kalmış. Ayrıca AppleTV gibi kutular da OTT kutusu olarak değerlendiriliyor ve RTÜK denetimine tabi değil, şimdilik.
Yani iş epey grift, karışık ve hatta karman karışık. Peki bu kadar uzun neden yazdım bu konuyu. Bir tartışmanın fitilini ateşlemek niyetindeyim. Yakın zamanda Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi çatısı altında, tam tarihi henüz belli olmayan bir panel / forum organize etmeyi planlıyoruz. Konumuz Over The Top TV. Aslında geçtiğimiz yaz sonundan bu yana istediğimiz bir konuydu. Ama yazdı, tatildi, bayramdı seyrandı derken Ekim ayını bulduk. Artık okullar açıldı, hayat bir şekilde düzene girdi. Evet, bir ay sonra seçim var, ama OTT seçim olsa da olmada da tartışılmaya devam ediyor. Bu yüzden tüm taraflara açık çağrı olsun bir anlamda bu yazım. Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ile iletişime geçip panele katkı sunmak isteyenleri bekleriz.
Bu arada, yazmadan geçmeyeyim. Ben EMO Ankara Şubesi'nin sıradan bir üyesi olmak dışında hiç bir resmi sıfat taşımıyorum. Bu çağrıyı, elbette kendi kafama göre yapmadım. EMO Ankara Şubesi'nin Yönetim Kurulu'nun haberi ve desteği doğrultusunda, sektörün bir çalışanı olarak, Oda'mıza ve mesleğimize katkım olsun düşüncesiyle giriştiğim bir sorumluluk. Hep derler ya, bu EMO bizim için ne yapıyor diye. Ben bu sözü biraz tersinden okuyup, ben EMO için ne yapabilirim dedim ve aklıma OTT paneli geldi :)
Desteğinizi ve katkılarınızı bekliyoruz...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.