Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Geçenlerde niyetlenip, araya giren 40 işten dolayı ertelediğim bir yazı. Başlıktan anlaşılmadıysa LTE Advanced, 4G demeye dilleri varmayınca, daha doğrusu 4G'de neymiş, 5'i bekleyin, çıkışının ardından inatla 4G diyemeyince bulunmuş bir ara çözümün ihalesine ilişkin bir yazı okuyacağınız. O zaman daha fazla bekletmeyeyim sizleri:
Lisans ve yüksek lisans eğitimim ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nden. Ancak iktisata hep ilgim oldu. Gazi Üniversitesi İktisat Politikası bölümünde 2000 yılında yüksek lisans eğitimine başladım. Lisans farklı olunca Mikro ve Makro iktisatı lisans öğrencileriyle birlikte, fark dersi olarak aldım. Sürpriz olmayan bir şey fark ettim ki üniversitelerde iktisat olarak okutulan aslında klasik iktisat diye tabir edilen Adam Smith'in Ulusların Zenginliği vb şeyler. En temel varsayımını iktisatla hiç ilgisi olmayanlar da bilir:
İnsanların ihtiyaçları sonsuz, kaynaklar ise kıttır. İktisat, bu kıt kaynakları sonsuz ihtiyaçları karşılamak için kullanma bilimidir.
Bu varsayım, ilk duyduğum günden beri saçma gelir. Aslında bu varsayım;
Sermaye birikiminin sürekliliğini sağlamak için insanlara, sonsuz ihtiyaçları olduğu fikrini aşılamak zorunludur
şeklinde olmalıydı.
İnsanın ihtiyacı sonsuz falan değildir. Evinizde gardolabınızı açın ve sayın kaç tane gömlek/ceket/pantolon vs. var? Kaç tanesini geçtiğimiz yıl hiç giyinmediniz? Kaç ayakkabınız var uzun süredir giyinmeye sıra gelmeyen? Kaç televizyonunuz var toplamda? Kaçını kullanıyorsunuz aslında? İnsanların bir bölümü yiyecek ekmek bulamazken kaç kap yemek atıyorsunuz her gün?
İnsanın iletişim ihtiyacı da sonsuz değildir, hıza olan ihtiyacı da. Bugün düşünün, 3G teknolojisi ile neleri yapabiliyorsunuz?
- Görüntülü görüşebiliyoruz,
- İnternet üzerinden canlı maç izleyebiliyoruz,
- MPEG4 kodlanmış videoları sorunsuz, kesintisiz izleyebiliyoruz. HEVC kodlanmışları daha da rahat izleyeceğiz.
- Bir kaç SIM kartın eş anlı kullanılmasıyla naklen yayın aracına (OBV) gerek kalmadan yayın kalitesinde görüntü iletebiliyoruz.
- Cihazlarımız 3G ile M2M haberleşebiliyor
İşin özü başka kıymetli okurlar. İşin özü, üretim fazlası nedeniyle dönemsel krizlerinden birisini yaşayan bu eski, hantal sisteme olabildiğince can suyu taşımak. Düşünün 80 Milyonluk nüfusu ile teknolojiye meraklı, 2 Bin TL ve üzeri para vererek cep telefonu satın alan yurttaşlardan oluşan bir pazar var elinizin altında. 2 Bin TL ve üzeri para vererek cep telefonu satın alan bu yurttaşlar topluluğuna, hey bak 4,5G'li yeni mallar geldi, bunlarla film indirebilirsiniz dediğinizde siz zannediyor musunuz ki birileri çıkıp, iyi de ben cep telefonuma film indirmiyorum ki diyecek. Tüketici elektroniği açısından işin özü bu, yeni mallar için pazar yaratabilmek. Bir devlet büyüğümüz 4G'de neymiş, bitmiş teknoloji derken çok doğru bir tespitte bulunmuştu. Gerçekten de ülke olarak 3G ile geç tanıştık, 4G ile tanışmasak da olurdu. 2020'de geleceği söylenen 5G'ye çalışmak çok daha mantıklı bir hareket olurdu. Ancak bir şekilde aslında LTE Advanced olan, yani 4G+ gibi bir şey olan son ihalenin adı 4,5 G yapılarak, 4,5'tan 5 sanmamız sağlandı.
Meselenin elbette sadece tüketici elektroniği bölümü yok. Şebeke teçhizatı, frekans kullanımı işin daha önemli bölümleri.
İhalede oluşan fiyatlar ve kıran kırana geçen açık arttırma, yoksa geçmeyen mi demem gerekiyordu süreci tam takip etmedim,
- ne gerçekten açık arttırma hiç yaşanmadı mı,
- ne sadece bir frekans blogu için mi iki teklif geldi,
- ne iki teklif gelen o blokta iki teklif sahibi de arttırmadan vaz mı geçti,
- ne bu blokta kazanan kura ile mi belirlendi
Peki süreç böyle işlerken pek kıymetli, kamu kurumu niteliğinde, her ay düzenli aidatlarımızı ödediğimiz, kocaman binası olan, içerisinde birden fazla profesyonel mühendisin çalıştığı, üyeleri arasında mobil operatörlerden düzenleyici/denetleyici kuruluşlara, mobil santral satan şirketlerden yazılım üreten şirketlere bir çok mühendisin yer aldığı Elektrik Mühendisleri Odası bu 4G / 4,5G / 5G işlerine ne diyor?
Böyle bir beklenti ile EMO'nun sayfasına girin bakın, yukarıya ana sayfanın görüntüsünü kopyaladım. Oda, elbette üyesinin katkısı kadar güçlüdür. Ancak, sonuçta Oda yön veren olmak zorundadır. 7 kişilik yönetim kurulundan her konuda bilgi çıkmasını beklemiyorum. Tek beklediğim bu 7 kişinin, Oda üyesi mühendislerden ilgili konularda görüş toplayabilecek mekanizmaları çalıştırmasıdır. Ben, radyo/TV dünyasındaki gelişmeleri elimden geldiğince Oda'ya taşıyorum. Sağolsunlar bu konuda yardımlarını esirgemiyorlar. 2013 yılındaki iki panelde DTT sürecini konuştuk. Bu sonbahar gene DTT ve OTT TV ile ilgili etkinlikler yapabilmeyi umuyoruz. Ancak Oda'nın çalışma alanı çok geniş. Barajlardan medikal elektroniğe, frekanstan bina aydınlatmasına bir çok konu bizim meslek alanımıza giriyor. Daha etkin, daha hızlı karar alabilen bir Oda hepimizin ortak amacı. Lütfen biraz daha dikkat....
Bu arada yanlış anlaşılmasın, ne Hopa'da yaşananlara duyarsız kalınsın diyorum, ne ülkenin siyasi gündeminin dışında kalınsın. Oda siyaset yapmasın, pek anlamsız bir söz. Sonuçta aldığınız her tavır siyasi aslında. Nasıl nükleer santralden yana olmak bir siyasi tercihse, karşı olmak da öyle. Nasıl dereler üzerinde HES siyasi bir tercihse, karşı olmak da öyle. Aynı duyarlı bakışı, Oda'nın uzmanlık alanı içinde yer alıp, pek üzerinde kafa yorulmamış frekans, mobil haberleşme konularında da göstermeliyiz. Tek dediğim ve arzu ettiğim budur...
İktisat nedir ? Kitaplarda yazılandan çok daha iyi ifade etmişsin. İktisatta her şey para kazanılan nesne. Hatta insanı bile bunun içine katabiliriz. İşin içine daha çok gelir ve ahlak yoksunluğu da girince; Hileli gıda, hileli giyim, hileli kozmetik, kalitesiz eşya .... ticareti oluşuveriyor. Tabi bu da siyasetin ve de devlet düzeninin elverdiği ölçüde..
YanıtlaSil