Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Geçtiğimiz yılların aksine, IBC 2015'te... ile başlayan bir cümle kurmam olanaklı değil biliyorsunuz. 2015, benim katıldığım ilk IBC'ydi. Belki de bu yüzden her stand ilgi çekici geldi bana. 14 salonun herbiri, etkileyici ürün ve gelişmelerle doluydu.
Sanal stüdyo uygulamaları adını verdiğim konu, aslında yeni bir konu değil. Resim masalarında, teknik adı video switcher, CromaKey adı verilen bir işlem yapılabilir. Bu işlem sırasında özne, arkası mavi ya da yeşil bir fona oturtulur. Kameranın kaydettiği görüntüden yeşil/mavi olan herşey silinip arkasına istenilen görüntü eklenir. Bu anlattığım, sanırım renkli televizyon başladığından bu yana yapılan bir uygulama. Sanal stüdyoda ise işler biraz daha farklı.
Kameralara sensörler konuluyor. Kamera hareketleri ve birbirlerine göre konumları gerçek zamanlı olarak kaydediliyor. Gelişmiş grafik işlemleri yapabilen bir bilgisayar öznenin yeşil/mavi ekran içindeki görüntüsünü alıp arkaya ne istendiyse onu koyuveriyor. Becerebilirsem bu yazıya bir video ekleyeceğim. Videonun yukarısına baktığınızda ekranlardan gördüğümüz stüdyo görüntüsünü; aşağıya baktığınızda ise gerçekte olanı görebilirsiniz. Televizyon dünyasında hiçbir şey göründüğü gibi değil aslında :)
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.