Yazım, blogda yer aldıktan sonra bir kaç gün sessizlik ile geçti. Ben kısa bir tatil için Ankara dışına çıktım ve bir gün uzunca bir yorumun bırakıldığını gördüm yazımın altına. Tufan YÜRUÇ imzalı bu uzun yorumu aşağıya kopyalıyorum. Gözden kaçmaması gerekiyor:
Sayın Özgür, Esat Beyin yazısı ile yaptığınız yorumlar için cevapları veriyorum;
1)Mobil üzerinden LTE-B ile yapılacak TV yayınları da ücretsiz olacak ve yayın biçimi tamamen sayısal TV vericileri ile benzer olacak ilaveten bu TV yayınları ek LTE-B alıcılı standart TV alıcıları dışında, lap-top, desk-top ve tabletler ve akıllı telefonlarda izleyebilecekler. Artık Qualcomm chip'leri LTE-B yayınlarını alabilecek özellikte üretiliyor, yani akıllı telefonlar ve tabletler doğrudan, PC ler ile TV alıcıları ise başlangıçta USB dongle daha sonra da gömülü olarak doğrudan anten kullanmadan şehirlerde TV yayınlarını izleyeceklerdir. Sayısal TV vericileri üzerinden yayınlar yapıldığında ise sadece TV alıcıları bu yayınları izleyebilecektir.
2)LTE-B de tıpkı sayısal TV vericilerinden yapılan yayınlar gibi Broadcast'dir ve teknik olarak hiç bir farkı yoktur,sadece TV vericilerinin sayısı az, gücü ve anten kule yüksekliği fazladır, LTE-B'de ise baz istasyonlarının sayısı çok fazla çıkış gücü ve anten yüksekliği azdır onun dışında broadcast tekniği aynıdır hatta her iki sistemde SFN özelliğini kullanmaktadır. Baz istasyonlarının avantajı sayılarının çok olması nedeniyle antensiz yayın izleme özelliği sağlamaktadır. (Bilhassa şehirlerde)
3) EBU'nun çalışması doğrudur, çünkü halen Avruda'da ASO yapmayan ülke kalmadı ve Avrupa sayısal yayıncılığa 20 yıldan önce başladı. Halen bu konuda Avrupa milyarlarca $ yatırım yapmış, on binlerce çalışanı ile büyük bir sektör oluşturmuştur. Şimdi bu sistemi ortadan kaldırmak tabii ki kolay değildir hem maddi, hem çalışan sayısı hem de sektör olarak. Ancak yakından takip ediyorsanız Avrupa'da artık linear TV yayınlarını izleme oranı hızla düşüyor ve sadece yaşlı nüfus bu yayınları izliyor, genç ve orta yaşlı gruplar öncelikle video için mobil sistemleri kullanıyorlar. Yine de 2020 yılından sonra Avrupa tekrar sayısal yayıncılığı gözden geçirecek. Bunun yanı sıra daha şimdiden önemli bazı Avrupa ülkeleri 2. digital dividend kapsamında 700 MHz bandını mobil operatörler için ihale edileceğini duyurdu. Avrupa kesinlikle 2020'lerden sonra mobil üzerinden linear TV yayınlarını devreye sokmaya çalışıyor. Ancak ülkemizde durum farklı bizde ise ASO ve sayısal TV için hiç bir işlem şu güne kadar yapılmadı (iyi ki de yapılmamış) şimdi bu durumda olsa Avrupa Milyarlarca $ harcayarak sayısal TV vericilerini kurur mı? Tabii ki cevap hayır. Çünkü dün sayısal TV vericilerinin kurulduğu dönemde kimin aklına gelirdi bu gün video dağıtımın neredeyse %70'nin mobil sistemler üzerinden PC'ler, tabletler ve akıllı telefonlar üzerinden yapılacağını? Bu durumda zaten baz istasyonları var, altyapıları hazır, işletmeleri zaten yapılıyor, ek donanımlar LTE-B tekniği ile TV yayınlarını hemde her türlü cihaza yayınlamak varken, bunun yerine yatırımı milyarlarca $ tutan,işletmesi zor, zaten mevcut izleyeni az, mobil ile karşılaştırıldığında teknolojik gelişimi daha zor ve uzun zaman alan sistem kurulsun, hangi ülke yapar bizim durumda olsa Avrupa'da? Hiç bir ülke yapmaz. Dolayısıyla EBU'nun Avrupa koşulları ile bizimki tamamen farklı. Üstelik frekans ihalesine gerek yok, mux işletmesine gerek yok. Bütün bunlar TV yayıncılığında, ülkemiz şartlarından muhakkak hücresel TV opsiyonunun denenmesi gerektiğinin açık birer örneğidir. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz lütfen bana haber veriniz.
Yorum, Türk Telekom'da daire başkanlığından emekli, bir meslek büyüğümüze aitmiş. Şaşırdım mı, hem de çok. Bu kadar özenle hazırlanmış, bu kadar iyi gerekçelendirilmiş bir yorum görmeyeli çok zaman olmuştu. Üstelik, itiraf etmeliyim ki, Sn. Esat Çıplak'ın açıklamalarını yorumda ileri sürülen gerekçelerle birleştirince, benim için, işin rengi değişiyordu. 2006 yılından beri çok yakın takip ettiğim süreç yoksa bende işletme körlüğüne mi yol açmıştı? Bakış açımı genişleten bu yoruma ihtiyacım vardı belki de, gerçeği farklı algılayabilmek için.
Bu yorum üzerine, tartışmanın Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) çatısı altında bir panel / forumda yapılmasını talep eden karşılıklı bir kaç yorumumuz oldu. Son durumda, EMO ile görüşerek Eylül ayının 15'inden sonra bir etkinlik düzenlenmesini sağlamak kaldı geriye. Bugüne değin süreçle ilgili üzerine düşen katkıyı yapan EMO'nun, böylesi bir etkinliği de gerçekleştireceğine inancım tam. Umarım bu tartışmalar, ülkemiz ve yurttaşlarımız için en doğru çözümün bulunmasına katkı sağlar. Hepimizin amacı aynı ve tek: Yurttaşlar için doğruyu bulmak...
yazıdaki fotograf, Viyana'dan. Sene 2008. Viyana'da mavi akan Tuna'dan bir kare...
yazıdaki fotograf, Viyana'dan. Sene 2008. Viyana'da mavi akan Tuna'dan bir kare...
LTE uzerinden eMBMS tabanli broadcast sistemleri birkac senedir deneniyor ama randimanli olmadigi icin deploy edilecek gibi gozukmuyor. 3gpp sa4 grubu senelerdir bunu calisti birsuru spec yayinladi. Amerika da verizon gectigimiz sene new york da deneme yapti. Gerisi gelmedi. Yayin icin gereken bant genisligi fazla. Her alicinin ayni yayini kullanmasi su an mumkun degil. Ve linear tv dedigimiz olay her gecen gun agirligini kaybetmekte. Onun yerine bantlari oldugunca unicast sistemler icin ayirmak daha mantikli.
YanıtlaSil