Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Baykuş Bar kapandı. Söyleşiyi, bu güzel mekânı hatırlattığı için blogda tutuyorum.
Küçükkuyu Belediyesi'nin sloganı "Ege'nin başladığı yer". Edremit Körfezi'nin en batı ucu Küçükkuyu. Bu şirin belediyelik, Çanakkale'nin güney doğu sınırını da oluşturuyor. Mıhlı çayını Edremit yönüne doğru geçtiğinizde artık Altınoluk'a, ki kendisi Balıkesir'e bağlı, girmiş oluyorsunuz.
Küçükkuyu Belediyesi'nin sloganı "Ege'nin başladığı yer". Edremit Körfezi'nin en batı ucu Küçükkuyu. Bu şirin belediyelik, Çanakkale'nin güney doğu sınırını da oluşturuyor. Mıhlı çayını Edremit yönüne doğru geçtiğinizde artık Altınoluk'a, ki kendisi Balıkesir'e bağlı, girmiş oluyorsunuz.
Baykuş Bar, 2013 yılı yazının ortasında açıldı. İnşaatını gün gün izledik. Temmuz ve ağustos, Küçükkuyu'nun en dolu olduğu aylar. Baykuş, 2013 ağustosunun ortasında açıldı. Zaman zaman oturduğumuz ve güzel müzik çalan farklı mekanın sahibi Semih Göksel ile bir söyleşi gerçekleştirdim. Semih Abi, Ankara kaçkını. Söyleşide yer alan fotografları da kendisi gönderdi. Peynir tabağı fotografı bana ait sadece. Karşınızda Baykuş Bar.
Herkese iyi pazarlar. Bir önemli not, kıymetli sosyal medya takipçilerime. Evet, ülkede bunlar yaşanırken ben bunlarla uğraşıyorum. En azından bir şeyler uğraşıyorum. Siz, size gelenleri yeniden yayınlamak dışında ne yapıyorsunuz? Gönderdiğiniz iletilerle bugüne kadar neyi değiştirebildiniz? Bu konuyla ilgili 8 Kasım 2013 tarihli okumak - yazmak - seçmek başlıklı yazımı hatırlatmak isterim...
1. Öncelikle Küçükkuyu'da Baykuş'u açma fikri nasıl gelişti?
Küçükkuyu özellikle seçilmiş bir yer değil. Yaklaşık 6-7 senedir Ankara’dan kaçma çalışmalarım vardı. Bodrum, İzmir, Foça’yı, yerleşmek için inceledim. Ancak tesadüf eseri Baykuş’un bulunduğu yerin devren kiralık olduğunu görünce hemen Küçükkuyu’ya geldim. Bina inanılmaz güzeldi benim için. Burası, Tayfun Talipoğlu ve eşi tarafından daha önce işletiliyormuş. Farklı bir konsepte. Tasarladığım işletme için Müthiş uygun bir yapıydı burası ve anlaşma sağlandıktan sonra bir hafta içinde, tabiri caizse tası tarağı toplayıp geldim ve Baykuş ortaya çıktı.
2. Mekanda eski 45'likler, caz / blues, rock çalıyor. Şarap gecesi etkinlikleri yapıyorsunuz. Merak ediyorum, müşteri sayınız nasıl? Beklentiniz neydi?
Baykuş, tarz olarak beni yansıtıyor. Çalan müziklerden tutun, menüsü, kullanılan malzemelerin tümü, en iyi olmak zorunda. Beklentim maddi değil. Burada huzurlu ve dingin bir yaşamı, keyifle devam edebilmek en büyük dileğim. Kısmen başarabildiğimi sanıyorum. Baykuş’un müşteri profili, diğer işletmelerden farklı. Bizim sunduğumuz tarzdan hoşlanan kaliteli bir müşteri birikimine sahip olduk. Çok kalabalık görünmese de az ve öz anlamında işletme şeklimiz devam ediyor. Özellikle kış aylarında şarap ve caz gecelerimiz rağbet görmekte. Ayrıca plaktan çaldığımız müziklerin takipçileri de oldukça fazla. Sunduğumuz hizmetten memnun olanların sayısı arttıkça, bizlerde mutlu oluyoruz.
Baykuş, aile işletmesi gibi çalışmakta. Çocukluk arkadaşlarımla beraber çalışıyoruz. Yaz dönemlerinde iki kızımda geliyor ve yardım ediyorlar. Körfez bölgesinde ünümüz, olumlu anlamda duyulmuş. Olumlu eleştirileri duymak, bizleri fazlasıyla mutlu ve motive etmekte. Doğru yolda olduğumuzu göstermekte. Bu bölgenin kaliteli mekanlara ihtiyacı olduğunu, işletmeye başladığımız 2013 yazından itibaren görmekteyiz. Keşke, Baykuş kalitesinde, hatta daha fazlasında bir çok işletme açılabilse…
3. Yıllar geçtikçe mekanların çaldıkları müziklerin kalitesi düşüyor şeklinde bir tespitim var. Ankara'da doğmuş bir çok grup, üyelerini İstanbul'a gönderdi. Yahya Dai, Kamil Erdem ilk aklıma gelenler. Bu tespitime katılır mısınız? Sizce neden böyle oluyor?
Müzik kalitesi gerçekten giderek düşmekte. 1980 li yılların başlarından sonra yerli ve yabancı parçalar maalesef giderek kalitesizleşmeye başladı. Bunun başlıca nedeni, ekonomik. Çünkü insanlarımızda gittikçe kalite ve yaşam standardı düşmekte. Zevkler basitleşmekte. Böyle olunca üretilen müzikler de, işletmelerde çalınan müzikler de kalite yok olmakta.
4. Biraz da mekanın mutfağından bahsetmenizi istesem. Aşçınızın farklı özellikleri olduğunu biliyorum. Yemekleriniz nedir?
Mutfağımız, sosyolog ve felsefe öğretmeni olan, arkadaşımın eşine teslim. Kırmızı et, tavuk ve makarna çeşitleri sunuyoruz. Tüm yiyecekler özel marinasyonla dinlendiriliyor. Özellikle balkan usulü köftemiz, Özel üretim burger çeşitleri, kendimize has çıtır tavuğumuz ve bonfilemiz çok özel. Aslında tüm yiyecekler Baykuş’a has bir lezzete sahip. Kullandığımız soslar ve garniler bizi özel yapmaktadır.
Yani bir yerde yemeklere felsefi yorumlar getiriyorsunuz. Tekrar teşekkürler ve umarım mekan uzun soluklu olur.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.