Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
4K Ultra HD televizyon alınması için erken olduğunu düşündüğümü yazmıştım. Halen aynı fikirdeyim. Konu hakkında okurken denk geldiğim ancak paylaşmayı unuttuğum bir belgeyi fark ettim. EBU, ülkemizde şarkı yarışması ile bilinir. Erovizyon şarkı yarışması, bize verilen ve verilmeyen puanlarıyla gençliğimizin, çocukluğumuzun tatlı bir anısı haline geldi gerçi. Aslında üye ülkelerin kamu yayıncıları arasında görüntü / bilgi / deneyim paylaşımlarıyla çok önemli bir kuruluş olan EBU, 4K UHD hakkında politika belgesi olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir yayın çıkartmış. 21 Haziran, kuzey yarı küre için en uzun gündüz, 2015 tarihli belge bir çok bakımdan önemli. Belgenin kapak sayfasında şöyle bir ifade var:
This document contains an important and fairly complex statement. It may only be reproduced and distributed in its entirety. Partial quotation is strictly forbidden. This instruction must accompany the document at all times.
Yani öyle önemli ve teknik bir konu ki bu açıklama yaptığımız, cımbızla çeker gibi bir bölümünü kopyalarsanız işin bütünlüğü bozulur ve aslında söylemek istediğimizin tam tersini savunur görünürüz diyor adamlar.
4K UHD gerçekten de metanetli bir konu. Bir yanda 2160p (2160 satır progressive taramalı) çözünürlükte bir yayın ile çok daha yakından çok daha büyük ekranlara baktığınızda bile göremeyeceğiniz küçüklükte piksellere sahip, diğer yanda yeni renk paletiyle daha önce olanaklı olmayan renkleri gösterme şansı var. Rapordan önemli tespitler şöyle:
- 2018 yılında 50 inçten büyük ekranların tümü 4K UHD çözünürlükte olacak,
- Japonya 2018'de 8K UHD yayın için kolları sıvamış durumda. 2020 olimpiyat oyunları yayınlarını 8K UHD ile yapmak istiyor.
- 4K UHD için standart belirlenmesi konusunda sorunlar var. Daha kontrast resimler (high dynamic range), daha geniş renk paleti, daha yüksek çerçeve hızı (higher frame rate) ve gelişmiş ses teknolojileri daha kaliteli deneyimler yaşatacaktır.
Kamuoyundaki kafa karışıklığının giderilmesi ve UHDTV denilerek ne ifade edilmek istendiğinin anlaşılması bakımından bir an önce UHDTV'nin tüm parametre setinin ilan edilmesi gerekmektedir.
not: Fotograf Paris 13. bölgeden bir meydana ait. Eyfel ve Şanzelize güzel yerleri Paris'in. La Fayette'te alışveriş de öyle. Ancak Paris'in bir de başka yüzleri var. Merak edenler için Pazar günü yayınlayacağım Cüneyt AYRAL söyleşisini kaçırmayın derim. AYRAL, yakın zamanda çıkan Benim Paris'im kitabından bahsederken çocuk büyütmekten, baba olmaya, eğitim sisteminden, bizde neden olmuyor'a bir çok soruya yanıt veriyor.
Pazar günü, blogunuzla birlikte ücretsiz :)
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.