'Batı cephesinde değişen bir şey yok'. Ne zaman söylendiğini bilmesem bile sayısal karasal televizyon (digital terrestrial television : DTT) için en uygun söz olduğu kesin. 2006 yılında başlatılan deneme yayınlarının açılış töreninde 3 yıl gibi bir sürenin sonunda analog karasal televizyon yayıncılığının sonlandırılacağı ilan edilmişti. Köprülerin altından çok sular aktı. Yasalar değişti, Meclis ve RTÜK üyeleri değişti. Değişmeyen tek şey analog karasal televizyon yayınları. Son tahminler %5lik bir nüfusun kullanmaya devam ettiğini gösterse bile ülkemizde sayısal karasal televizyon yayıncılığının yapılmıyor olması kabul edilebilir bir şey değil.
6552 sayılı yasa ile gelen değişiklikler
Yazıya başlarken değişen bir şey yok dedim. Haksızlık etmeyeyim, yasal süreçteki tıkanıklık giderildi. İhale sürecini takip edenler hatırlayacaktır 6112 sayılı yasada sayısal karasal televizyon yayıncılığına geçiş için takvim net olarak belirtilmişti. Multipleks kapasitesi tahsis ihalesi (frekans ihalesi de diyebilirsiniz) ne zaman tamamlanmış olacak, analog yayınlar ne zaman sonlandırılacak hepsi yazılıydı. Daha önceki yazılarımda açıkladığım gibi çeşitli gerekçelerle mahkemelerce iptal edilen ihaleler sonrası RTÜK, 6112 sayılı kanun gereği ihaleleri yenileyememekteydi. Ayrıca ANTEN A.Ş. adıyla kurulan şirket, gene ilgili yasa sebebiyle, verici tesis ve işletim şirketi olarak tanınamıyordu. 11.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı torba yasada yer alan değişikliklerle tüm bu sıkıntılar çözümlendi. Aynı değişikliklerde radyo ihale sürecinin televizyon dönüşümü ile bağlantısı kopartılarak bağımsızlaştırıldı. Eski düzenlemede öncelikle televizyon yayınlarının sayısallaştırılması gerekliydi. Artık böyle bir zorunluluk yok. RTÜK tarafında DTT ihalelerini yenilemenin önünde herhangi yasal bir engel kalmadı. Bu elbette yasa değişikliğinin olumlu yanı. Olumsuz yanı ise eski düzenlemede var olan sayısal yayıncılığa geçiş takviminin güncellenmesinden ziyade tamamen kaldırılmasının tercih edilmiş olması. Bu durumda RTÜK'ün DTT'yi ne zaman sonuçlandıracağını belirleyen yasal bir zorlama kalmadı. Aslına bakarsanız 6112 sayılı kanunun geçici 4. maddesinin 5. fıkrasında yer alan ifade değiştirilmemiş durumda:
"Frekans planları ve uygulama takvimi bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde hazırlanır." 6112 Geçici 4-5
Kanunun 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlayınca 3 Mart 2012 itibariyle frekans planları ve uygulama takviminin hazırlanmış olması gerekiyor. Nitekim her iki belge de hazırlanıp açıklanmıştı. Ancak, takvimin geçerliliği kalmamış durumda. Beklenilmesi gereken RTÜK'ün yasanın amir hükmünü yerine getirip geçerliliğini yitirmiş bu belgeyi güncellemesi. Henüz bu takvimin güncellendiğine dair bir açıklama görmedim RTÜK sayfasında.
DTT konulu yazılarıma ulaşmak için burayı tıklamanız yeterli. Bu konuyla ilgili 20 Mayıs 2015 tarihli yazımda İstanbul'da düzenlenen bir konferanstan bahsetmiştim. Taking Turkey to Digital başlıklı bu konferansın sunumlarını DigiTAG paylaşmış. Fırsat bulduğumda bu sunumlardan bir özeti sizlerle paylaşacağım.
Bu arada merak edenler için fotograf Şili'nin başkenti Santiago'dan.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.