Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Belirli bir ücret karşılığında alınan televizyon hizmeti olarak adlandırabiliriz PayTV'yi. PayTV payları iki açıdan önemli. Hem pazardaki oyuncuların birbiriyle mücadelesini gözler önüne seriyor. Hem de PayTV / FTA (Free To Air: Ücretsiz olarak sunulan) yayınların oranını gösteriyor. Bir bakıma pazarın toplam büyüklüğü hakkında fikir veriyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK) Mayıs 2015'te açıkladığı pazar verilerine göre 2015 yılının ilk çeyreğinde ücret ödeyerek televizyon yayınına ulaşan toplam 5.500.000'e yakın abone bulunuyor (tam sayı 5.440.775). Ülkemizde hane sayısı 20 milyon kabul ediliyor. Buna göre PayTV abonesi sadece %27.
Yukarıdaki grafikte ise PayTV abonelerinin uydu ve kablo olarak dağılımı var. Burada IPTV hizmeti de kablo olarak hesaplandı. Sonuçta o da kablo üzerinden iletiliyor ve RTÜK düzenlemelerinde aynı yönetmelik hükümlerine tabi. KabloTV aboneleri sayısal ve analog olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bir önceki grafikte (PayTV payları) KabloTV'nin analog abonelerinin sayısını dikkate aldım. Burada ise sayısal abonelerin sayısını kullandım. Eğer analog KabloTV abone sayısı kullanılırsa oranlar % 74'e % 26 oluyor. Yani aslında pek bir şey değişmiyor. Bu grafikte de şaşırtıcı bir durum yok. Ülkemizde kablo üzerinden yayına ulaşmak pek yaygın değil. Nedenleri üzerine doktora olmasa bile sağlam bir yüksek lisans tezi çıkartılır.
Son grafik PayTV abonesi olan şirketlerin genel içindeki paylarını gösteriyor. Burada KabloTV olarak gene analog abone sayısını kullandım. Buna göre Digitürk açık ara pazar lideri görünüyor. DSmart ikinci durumda olsa bile aralarında 15 puan fark var. IPTV hizmeti sunan iki şirket (Türk Telekom:Tivibu ve Turkcell Superonline:Turkcell TV) henüz emekleme aşamasında. Aslında Tivibu için işler pek parlak değil. Lansmanının yapıldığı etkinliğe katılalı epey yıl oldu. Kayda değer bir başarı sağlanamadı. Turkcell TV ise hızlı adımlarla ilerliyor. %0 olarak görülen Filbox sektörün en yenisi. Uydu üzerinden hizmet sunuyor.
RTÜK düzenlemeleri gereği PayTV'nin itici güçlerinden birisi olan yetişkinlere yönelik içerik sunmak pek olanaklı değil. Premium içeriklerden dizilerde ise korsan sitelerin hakimiyeti var. Hal böyle olunca PayTV'de pazarı futbol maçları naklen yayın hakları belirliyor. Digitürk'te Süper Lig, DSmart'ta Avrupa kupaları yayın hakları üzerinden abone sayısını arttırmaya çalışıyor. Bugün gazetelere yansıyan bir habere göre Digitürk satılmış. Umarım ülkemiz için hayırlı olur.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.