Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
İddialı bir başlığa sahip iki günlük konferans, İstanbul'da 28-29 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) ve sayısal karasal televizyonun dünyada yaygınlığını geliştirmek için kurulmuş kar amacı gütmeyen DigiTAG tarafından ortaklaşa düzenlenecek etkinliğin programı ve konuşmacıları en az ismi kadar heyecan uyandırıcı.
Etkinliğe önceden kayıt yaptırdığınızda ÜCRETSİZ olarak katılabilirsiniz. Etkinlik günü ise 25 € kayıt ücreti talep edileceği belirtilmiş.
İlk gün sayısal karasal televizyon yayıncılığına ikinci gün ise sayısal radyo yayıncılığına ayrılmış.
Etkinliğe kayıt yaptırmak için aşağıdaki adresi ziyaret etmeniz gerekiyor:
1996 yılından bu yana sayısal karasal televizyon yayıncılığına geçişin konuşulduğu ülkemizde ben de epey yazıp konuştum. Konu ile ilgili blog sayfamda yayınladığım son yazılarımda 6112 sayılı RTÜK yasasındaki sürelerden bahsedip iptal edilen multipleks kapasitesi sıralama ihalesinin yenilenebilmesi için yasal değişikliğin zorunlu olduğuna dikkat çekmiştim. 2014 yılı sonuna doğru çıkartılan bir torba yasada, bahsettiğim süre sorununu çözen düzenlemeler yapıldı. Bir başka deyişle iptal edilen DVB-T2 ihalelerinin yenilenmesinin önünde yasal engel kalmadı. Önümüzdeki hafta düzenlenecek konferansın ilk gününde, sürecin son durumu tartışılacaktır sanırım.
Bir yanda uydu üzerinden başlayan 4K deneme yayınları bir yanda Almanya'da 2017'de başlayacağı duyurulan DVB-T2 HEVC yayınları bir yanda Güney Kore'de DVB-T2 üzerinden yapılan 4K yayınları....
Konu çok, süre sınırlı...
İkinci güne ilişkin ise konuşulacak ve yazılacak çok daha önemli / hepimizin günlük hayatına etki edecek konular var. Sayısal radyo, çok konuşulmuyor olmakla birlikte, önümüzdeki yıllarda FM yayınlarının yerini alacak. Önümüzdeki yıllar derken 3-5 değil 15-20 yıldan bahsedilebileceğini belirteyim.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.