Paris denilince akla gelenleri sıralasak neler sayabiliriz? Eyfel kulesi, Notre Dam katedrali, Şanzelize caddesi, Saint Germain...Aklımıza Sevr gelmez. İşin doğrusu 9 numaralı metro hattının son durağını görmeden önce benim de aklıma Sevr gelmiyordu. Dün 9 numaralı hattın son durağını okuyucunca ve kısa bir Google araması sonucu tarih derslerinden hatırladığımız, zaman zaman ruhunun hortlatılmaya çalışıldığına dair açıklamalara rastladığımız o ünlü Sevres anlaşmasının Paris'in banliyösünde imzalandığını öğrendim.
Siz kıymetli okuyucularım için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan bendeniz, onca işin gücün arasında, Sevres'e gidip antlaşmanın imzalandığı Seramik Müzesi'ni gezdim ve fotoğrafladım.
Baştan söyleyeyim, antlaşmanın yapıldığı tarihte de şimdi de seramik müzesi olarak kullanılan binada, antlaşmaya dair hiçbir bilgi yer almıyor. Binada ülkemizle ilgili tek belge / anıt / heykel aşağıda fotoğrafını da göreceğiniz anma anıtı. Osmanlı İmpatorluğu'nu fiili olarak bitiren bir antlaşmanın imzalandığı binanın önünde "1915 olaylarında soykırıma uğramış 1.500.000 milyon Ermeni için" anma anıtı konulmuş. Bu tırnak içerisinde aktardığım ifade Fransızca olarak anıtın önünde yazılıydı.
Makinem sağolsun panoramik fotoğraf oluşturabiliyorum artık. Yukarıda görmekte olduğunuz müze binası. Aslında bu bina bir kompleksin ön yüzünü oluşturuyor desem daha doğru olur. Binanın arkasındaki binalarda seramik fabrikası çalışmalarını sürdürüyor.1915 olayları anısına binanın önüne konulan anıt. Bu konuyla ilgili yorum yapamam, çünkü neredeyse hiç bilgim yok. Anıtın altındaki Fransızca açıklamada "1915 yılında Türkler tarafından soykırıma uğrayan 1.500.000 Ermeni anısına" anlamına gelen bir şeyler yazılıydı.
Müzenin birinci katındaki galeriden genel bir görüntü. Müzenin ziyaret ücreti 6 €. Paris'teki ünlü müzelerle kıyaslayınca sanırım hesaplı bu fiyat. Giriş için kuyruk olmaması da diğer güzel yanı. Seramik ile ilgilenen herkese hararetle öneririm. Benim gibi Sevr antlaşmasının izlerini aramak için giden birisini bile heyecanlandıran koleksiyona sahipler.
Müzenin girişinden birinci katına böyle bir merdiven ile ulaşılıyor. 1900'lü yıllarda kim bilir kimler çıktı ve çıkarken neler düşünüyordu. 1919 Paris Barış konferansı ile ilgili yazılmış bir kitap aldım. Yakında onunla ilgili de bir şeyler yazarım. Dünya tarihini etkileyen günlermiş o günler...
Buyurun Sevr haritasına. Bu kez Sevr'in kendi haritası...
Binanın dışarıdan görüntüsü. Sen nehri kıyısında.
Kıymetli Burçak Ç.'nin yorumunu görünce yazının başlığı ile içeriği arasındaki boşluğu farkedip utandım. Müzeyi, Sevr antlaşmasının imzalandığı bina olarak görüp fotograflayınca böyle oldu. Ne yazık ki çok sayıdaki eserden hiç birisini fotograflamadım. Bu ayıbımı affettirir mi bilemiyorum, ancak müzenin web sayfasının adresini paylaşayım:
http://www.sevresciteceramique.fr/
Kıymetli Burçak Ç.'nin yorumunu görünce yazının başlığı ile içeriği arasındaki boşluğu farkedip utandım. Müzeyi, Sevr antlaşmasının imzalandığı bina olarak görüp fotograflayınca böyle oldu. Ne yazık ki çok sayıdaki eserden hiç birisini fotograflamadım. Bu ayıbımı affettirir mi bilemiyorum, ancak müzenin web sayfasının adresini paylaşayım:
http://www.sevresciteceramique.fr/
Ozgur, harika bir haber oldu bu benim icin. Paris seyahatine kesinlikle dahil edilecek bir nokta benim acimdan. Sevgiler, Burcak
YanıtlaSilSeramik ile ilgilenenler için çok önemli bir müze. Tarihi epey eskilere dayanıyormuş. Müze binasının arkasında üretim tesisleri de var. Sanırım oraları da gezilebiliyor. Bugünlerde (Ocak 2014) Picasso'nun eserlerinden oluşan geçici bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
YanıtlaSilBence seramik sektöründe uzun zamandır çalışan birisi olarak yazınızı dikkatle okudum. Bu müzeyi gezilecekler listeme aldım ve en kısa zamanda görmek istiyorum. Teşekkürler bilgi için.
YanıtlaSilSeramik ile ilgileniyorsanız beğeneceğinizi düşünüyorum. 9 numaralı metro hattının son durağından yürüyerek ulaşabilirsiniz.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBirkaç ay önce Parc de Saint Cloud hakkında yazmıştım ama park içindeki Ulusal Seramik Müzesi'ni yazmaya sıra gelmemişti. Sizden gelen güzel mail ile bu yazıdan haberdar oldum ve hemen Pariste.Net'in Facebook sayfasından paylaştım. Çünkü bilgi paylaşıldıkça değerlidir...
Gayet güzel bir yazı olmuş, ilk fırsatta gidip bir de kendi kalemimden burayı anlatmak istiyorum elbette :)
Elinize sağlık...
Müzenin arka bölümlerinde halen çalışan atölyeler de vardı sanırım. Eminim ki mekanı tam anlamıyla tanıtacak bir yazı hazırlayacaksınızdır. Fransızca konuşamadığım için müze görevlilerine Sevr antlaşmasının bizler açısından öneminden bahsedememiştim. Belki müzenin bir yerine bu yönde bir açıklama / bilgi konulmasına vesile olursunuz.
YanıtlaSilBu arada Pariste.net gerçek bir hazine. Ellerinize sağlık.
“İlk fırsatta” diyeli üç yılı geçmiş ve ben bu güzel müzeyi yazmaya yeni fırsat bulabildim... Geç de olsa sözümü tutabildim. Buyursunlar: http://www.pariste.net/musee-de-la-ceramique-seramik-muzesi/
YanıtlaSil