Yakın zamanda Osmanlı imparatorluğunun son dönemini anlatan çok sayıda anı kitabı okudum. Aynı dönemi farklı anılardan okumak çok yararlı oluyor. Amacım tarihi daha iyi öğrenmek değil. Böyle bir amaç edinsem anı kitaplarının yanında makalelere, tezlere de başvurmam gerekir sanırım. Ben tarihsel gerçeklerden çok o dönemin günlük yaşantısını merak ediyorum. İstanbul işgal edildiğinde sıradan vatandaş neler hissetti ya da koca imparatorluk çökerken memurlar ne yapıyordu?
Hıfzı Topuz'un akıcı dili, roman formunda yazdığı Paris'te Son Osmanlılar, dönemin bir çok karakterini anlatıyor. Romanın adı her ne kadar Paris'te Son Osmanlılar Mediha Sultan ve Damat Ferit olsa bile Topuz, bu iki isme romanın girişinde ve sonucunda yer veriyor. Abdülhak Hamit'ten Namık Kemal'e Necip Paşa'dan Sultan Abdülhamit'e ve daha bir çok paşaya, elçiye kadar insanların hayatlarından kesitler aktarıyor.
Remzi Kitabevi'nden ilk baskısını Kasım 1999'da yapan kitabın Kasım 2011 tarihli 23. baskısını okudum.
Osmanlı imparatorluğunun son temsilcilerinin Cumhuriyet sonrası yaşamlarını merak ediyorsanız TRT'nin Kerime Şenyücel tarafından yapılan Son Osmanlılar adlı bir belgeseli var. TRT Arşivlerinden DVD olarak da yayınlanan bu belgeli izlemenizi öneririm. Şenyücel'in Hanedanın Sürgün Öyküsü adlı bir kitabı da var. Belgeseli izledim ancak kitabı okumadım. Timaş Yayınları'ndan çıkmış.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.