Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Son dönemde kimi forum sayfalarında birbiriyle çelişen yorumlar / haberler okuyorum. Kerameti kendinden menkul bu yorum / haberleri okuyunca çoğunlukla gülümsüyorum. Kimi yorum / haberlerin yazdırıldığı / yönlendirildiği aşikar. Ancak, son dönemde ciddi bir bilgi kirliliğinin de yaşandığını gözlemleyince daha önce yazdığım sıkça sorulan sorular yazısını güncellemenin doğru olacağına karar verdim. Umarım faydalı olur.
Nedir bu sayısal karasal televizyon?
Televizyon yayınları temelde iki ortamda izleyiciye ulaştırılır. Kablosuz yöntemler uydu, karasal ve 4G/Wimax olarak sayılabilir. Sayısal karasal televizyon, karasal vericiler ile evimize ulaştırılan yayındır. Bunun için ülkenin dört bir tepesine verici yerleştirmek ve bu vericilere televizyon yayınını ulaştırmak gereklidir.
Ne zaman başlayacak?
Yanıtı bugün için belirsiz olan soru. RTÜK'ün planlamalarına göre Ankara'da 20 gün önce düzenli yayınların başlamış olması gerekiyordu. Ancak ulusal multipleks kapasitesi tahsis ihalesine itiraz edildi ve ilgili mahkeme işlemlerin yürütmesini durdurdu. Bu kararın ardından RTÜK ulusal ihalede işlemlerin durdurulması kararını açıkladı. Son durum da mahkemenin esastan karar vermesi bekleniyor. Bu kararın ardından nasıl bir yol izleneceğini RTÜK açıklayacaktır diye düşünüyorum.
Kaç kanal olacak / Hangi kanallar olacak?
Her ilde en fazla 54 kanal olabiliyor. Bunların 11'i HD olmak üzere 33 tanesi ulusal 7 adet yerel (şehir televizyonu) ve 4 tanesi de bölgesel. Bu saydığım 44 kanalın tümü ticari yayın yapan kanallar, bir başka ifadeyle özel kanallar. TRT'nin de 1'i HD olmak üzere toplam 10 kanalı yer alacak. RTÜK'ün geçtiğimiz bahar aylarında gerçekleştirdiği ihale sonrası hangi ilde hangi kanalların yer alacağı bilgisi oluşmuştu. Ancak bir önceki soruda belirttiğim gibi ulusal ihalenin yürütmesi durdurulunca 33 kanalın hangileri olacağı belirsizleşti. Gene de şehir ve bölge bazında kanal listelerine ulaşmak olanaklı. Bunun için RTÜK'ün ihale sonuçları sayfalarına bakmanız yeterli. Bu arada 8 ilde şehir televizyonu olmayacağını da hatırlatayım.
Uydu bize yetmez mi? Ne gerek var karasala?
Ankara'dan İstanbul'a gitmek için sadece havayolu / otoyol yetmez mi? Ne gerek var hızlı trene? sorusuyla aynı derecede anlamsız bir soru yukarıdaki. Ne yazık ki kimileri tarafından kasıtlı, kimilerince ise bilgisizlikten kamuoyu oluşturuluyor bu şekilde. Herşeyden önce vurgulamak gerekir ki uydu/kablo/karasal birbirinin rakibi değil tamamlayıcısıdır. Bu konuyla ilgili çok yazdım. Yayıncı açısından bakıldığında ortaya çıkan yüksek lisans bedelleri ve gene yüksek sayılabilecek ilk yatırım maliyeti karasalı cazip olmaktan çıkartmaktadır. Buna karşın açılan ihaleye katılıp lisans bedellerinin asgari bedelin 40 katına kadar taşıyan da aynı yayıncılardır. İzleyici açısından sayısal karasal gereklidir. Ev içerisinde kablo çekmekle uğraşmamak için, 50 km/saat hızla giderken kaliteli TV yayınını tabletinizden izleyebilmek için elzemdir.
2015'ten sonra ne olacak?
ITU'da verilen taahhütler sınır boylarında analog frekansların korunmayacağına dair. Yani aslında 2015 sonrası analog yayınların kapatılması gerekliliği sadece sınırlardaki vericiler için geçerli. Ancak frekans bandının boşaltılmasını merak ve heyecanla bekleyen mobil dünya var. Düşük frekansta sunacakları hizmet ile verici sayısı ve gücünde azaltma yapabilecekler. Bu sayede daha az maliyetle, muhtemelen aynı fiyata, hizmet sunup karlılıklarını arttıracaklar. Özellikle 700 - 800 Mhz bandı, deyim yerindeyse iştah kabartıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.